Izvor: JužneVesti.com, 13.Maj.2024, 11:24

Apelovac nosi naziv ne samo zbog pivare već i humanosti Jovana Apela - podsećaju njegove praunuke

U godini u kojoj Niška pivara slavi jubilarnu, 140. godišnjicu, praunuke Jovana Apela Ljubica Popović i Sofija Apel ističu da je industrijalizacija Niša započeta kada je njihov predak preselio pivaru iz Aleksinca u Niš. Prisećaju se i porodičnih priča i kažu da je Apelovac dobio naziv po Jovanu, ne samo zbog pivare koja je tu bila smeštena, već i zbog njegovog dobročinstva, ali i hrabrosti da svima “u lice” kaže istinu i da bi danas to mnogima imao potrebe da kaže ponovo.
Neposredno nakon oslobođenja Niša od Turaka 1884. godine Jovan Apel osnovao je prvu pivaru iz Niša. Istorijski spisi pokazuju da je proces industrijalizacije grada dodatno ubrzao Apel proizvodnjom piva, koju je iz Aleksinca...
Pogledaj vesti o: Pivo

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.