Tužilac potvrdio hapšenja zbog zloupotreba u Kolubari

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužilac potvrdio hapšenja zbog zloupotreba u "Kolubari"

BEOGRAD -

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, izjavio je danas Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete osumnjičeni kreće se od 20 miliona do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i visina štete za Kolubaru iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko 10 miliona evra, naglasio je tužilac.

Pored Tomića, koji je na funkciji direktora Kolubare bio od 2004. do kraja decembra 2007. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić, koji je tu funkciju obavljao godinu i po dana posle njega, i pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari" Radiša Vranković.

Takođe je uhapšeno još sedam odgovornih lica u Kolubari i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić, takođe odgovorna lica u Kolubari.

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović kao i Radoslav Savatijević Kene.

Savatijeviću, protiv koga je pokrenuta istraga zbog sumnje da su malverzacijama sa izgradnjom puteva oštetili budžet za više od 300 miliona dinara, sud je 28. juna sud izrekao meru kućnog pritvora, tako da bez njegovog odobrenja ne može da napusti svoju kuću u Vreocima, u opštini Lazarevac, a nekoliko dana kasnije pripadnici Uprave montirali su mu elektronsku narukvicu oko noge.

Radisavljević je ukazao da se uhapšeni sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deliks", čiji je vlasnik Dimtrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem", koja su pod kontrolom Savatijevića, zatim "Plan Projek", u vlasništvu Dejana Živojinovića.

Protivpravna imovinska korist je pribavljena i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu", u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić", Radovana Cvetića.

"Tužilaštvo za organizovani kriminal sa policijom i poreskom policijom, analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća i ukoliko se utvrdi da je zakup mašina vršen na sličan način , treba očekivati proširenje krivičnog postupka i na druga lica", istakao je tužilac.

On je ukazao da je akcija hapšenja izvedena nakon višemesečnog rada Tužilaštva za organizovani kriminal, u saradnji sa policijskom upravom za grad Beograd, upravom kriminalističke policije i poreskom policijom.

"Ovim korakom je okončan jedan deo predkrivičnog postupka, pokrenutog povodom sumnji da se u Rudarskom basenu Kolubara Lazarevac, kroz zakup građevinskih mašina u vlasništvu privatnih preduzeća, nezakonito koriste sredstva Kolubare i pribavlja imovinska korist drugim pravnim i fizičkim licima", ukazao je Radisavljević.

Ilić: Ispitati mnogo duži period u malverzacijama

Predsednik Nove Srbije (NS) Velimir Ilić rekao je danas da su dešavanja u Kolubari u vezi sa malverzacijama u tom preduzeću nasleđena praksa koja je trajala do "pre neki dan" i da treba istražiti mnogo duži period, od 2000. godine do danas.

"Ne treba posmatrati usko taj period, samo tri, četiri godine koje odgovaraju ovoj vladi. Treba videti šta je bilo i 2000 i 2001. i 2002. kad su bile te malverzacije, i pre 2000. godine", kazao je Ilić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim recima, to je praksa koja je godinama trajala, a sada se ograničava samo period od 2004. do 2007. kako bi se izvršio politički napad na određenu političku partiju.

"Nije se to dogodilo u prethodnoj vladi. To se događalo do pre neki dan. Sve je bilo isto godinama", kazao je Ilić i dodao da su se mnogi privatnici obogatili sa svojim firmama.

Prema njegovim rečima, dok je on bio ministar u prethodnoj vladi nije znao za malverzacije u Kolubari, nikakav kontakt sa tadašnjim ministarstvom energetike, sa EPS-om i Kolubarom nije imao i ta pitanja prethodna vlada nikad nije razmatrala.

"Neki su ljudi tamo proveli čitav radni vek kao privatnici, kooperanti, konsultanti, to je proces koji treba široko posmatrati a ne samo fokusirati se na nekoliko godina", naveo je Ilić.

Demokratska stranka Srbije zatražila je juče, povodom hapšenja Tomića, da se "odgovorno i nepristrasno" utvrdi da li je bilo kršenja zakona u tom preduzeću i ko je za to odgovoran.
Pogledaj vesti o: EPS

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radisavljević: Uhapšeno 17 osumnjičenih u slučaju "Kolubara"

Izvor: Blic, 04.Okt.2011

Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, izjavio je danas Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević...Osim Tomića, koji je...

Nastavak na Blic...

Uhapšeno 17 osumnjičenih zbog Kolubare

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Okt.2011

BEOGRAD - Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, izjavio je danas Tanjugu tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Policija „češlja“ imovinu direktora

Izvor: Danas, 04.Okt.2011

Policija i Tužilaštvo za organizovani kriminal u okviru istrage o zloupotrebama u Rudarskom basenu Kolubara analiziraju zakup mašina još nekih privatnih preduzeća čiji vlasnici i zaposleni nisu obuhvaćeni najnovijim hapšenjem, saznaje Danas. Ukoliko se u okviru istrage dođe do dokaza da su i...

Nastavak na Danas...

Državni tužilac: Istragom utvrditi gde je novac iz Kolubare

Izvor: S media, 05.Okt.2011, 00:15

Istraga će utvrditi krivicu svakog od onih koji su učestvovali u pljački građana Srbije u Kolubari, izjavila državna tužiteljka Zagorka Dolovac. Tužilaštvo se složilo da se ispita Ratko Mladić o slučaju Topčider, kaže Dolovac. ..Državna tužiteljka Zagorka Dolovac izjavila je da će istraga...

Nastavak na S media...

Afera Kolubara: Nastavlja se istraga protiv 17 osumnjičenih

Izvor: Glas javnosti, 05.Okt.2011

BEOGRAD - Nekadašnji direktor Rudarskog basena "Kolubara" Dragan Tomić i 16 osumnjičenih uhapšeno je zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetili to preduzeće za preko 10 miliona evra, izjavio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević...Pored Tomića, koji je na...

Nastavak na Glas javnosti...

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV EKSDIREKTORA POŽAREVAČKOG VODOVODA

Izvor: Kurir, 05.Okt.2011

POŽAREVAC - Protiv bivšeg direktora Javno-komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" iz Požarevca Aleksandra I. (53) podneta je krivična prijava zbog sklapanja ugovora sa dve firme za isti posao...On je osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja zbog sumnje da je tokom oktobra 2009. kao...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.