Hapšenja su samo početak akcije „Kolubara”

Izvor: Politika, 04.Okt.2011, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hapšenja su samo početak akcije „Kolubara”

Tužilaštvo za organizovani kriminal sa policijom i Poreskom policijom analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća

Malverzacijama u vezi sa zakupom mašina, grupa od 17 uhapšenih, među kojima je i Dragan Tomić, bivši generalni direktor Rudarskog basena „Kolubara”, nezakonito je za deset firmi i njihove vlasnike pribavila oko 920 miliona dinara. Istovremeno, članovi grupe su, kako je izjavio Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, oštetili >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << RB „Kolubara” za pomenuti iznos.

– U toku pretkrivičnog postupka analizirana je obimna dokumentacija sačinjena u vezi sa zakupom i korišćenjem iznajmljenih građevinskih mašina i obavljeni razgovori sa velikim brojem osoba. Posle toga, utvrđeno je da postoji sumnja da su odgovorne osobe u RB „Kolubara”, u periodu od kraja novembra 2007. do 30. jula 2009. godine, nepotrebno angažovali građevinsku mehanizaciju i plaćali zakup mašina za dnevno angažovanje u trajanju od osam, 12 i 24 sata, pri čemu je vreme njihovog efektivnog angažovanja bilo znatno manje – izjavio je Radisavljević.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo za organizovani kriminal, koje je na slučaju „Kolubara” radilo sa Policijskom upravom za grad Beograd, Upravom kriminalističke policije i Poreskom policijom, okončalo je „jedan deo pretkrivičnog postupka pokrenutog povodom sumnji u nezakonite radnje u „Kolubari”.

– Tužilaštvo za organizovani kriminal sa policijom i Poreskom policijom analizira zakup mašina još nekih privatnih preduzeća. Ukoliko utvrdi da je zakup obavljan na sličan način, treba očekivati proširenje postupka i na druge osobe – naveo je tužilac za organizovani kriminal.

Zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, policija je pre dva dana, pored Tomića uhapsila i Vladana Jovičića, bivšeg generalnog direktora RB „Kolubara”, Radisava Rankovića, pomoćnika direktora za komercijalne poslove u ovom preduzeću, Radosava Milića, direktora organizacionog dela „Kolubara površinski kopovi”, Vladana Radovanovića, tehničkog direktora organizacionog dela „Kolubara površinski kopovi”, Milutina Bobića, direktora pogona „Tamnava – Zapadno polje”, Svetu Mirkovića, direktora pogona „Pomoćna mehanizacija – Kolubara površinski kopovi”, Milana Petrovića, direktora pogona „Polja D – Kolubara površinski kopovi”, Živojina Jovanovića, direktora pogona „Tamnava – Istočno polje” i Svetolika Simića, direktora pogona „Polje B – Kolubara površinski kopovi”. Osim bivših i sadašnjih rukovodilaca „Kolubare”, privedeni su i vlasnici privatnih preduzeća čije su mašine bile u zakupu u „Kolubari”. Tako su uhapšeni Vitomir Dimitrijević, vlasnik firme „Deviks”, Radosav Savatijević, koji je pod kontrolom držao preduzeća „Pamek”, „Beoogrev” i „Aleksandar KiJ”, Dejan Živojinović, vlasnik „Plan projekta”, Nenad Živojinović, vlasnik „Neol gradnje”, Radovan Cvetić, vlasnik zanatske radnje „Cvetić”, Goran Marojević, vlasnik „Belhem NGI” i Vera Trifunović, vlasnica firme „Svin”.

Posle saslušanja u policiji, svim osumnjičenima je određeno dvodnevno policijsko zadržavanje.

Miroslava Derikonjić

-----------------------------------------------------------

Is­pi­ta­ti šta se de­ša­va­lo pre 2004. i po­sle 2007.

Li­der No­ve Sr­bi­je Ve­li­mir Ilić iz­ja­vio je ju­če da mal­ver­za­ci­je u RB„Ko­lu­ba­ra” ne tre­ba ve­zi­va­ti sa­mo za pe­ri­od od 2004. do 2007. go­di­ne, već da tre­ba is­pi­ta­ti šta se u tom pred­u­ze­ću de­ša­va­lo pre i po­sle tog pe­ri­o­da.

– Sve je bi­lo isto go­di­na­ma i ne tre­ba po­sma­tra­ti usko je­dan pe­ri­od, ne tre­ba po­sma­tra­ti sa­mo tri-če­ti­ri go­di­ne ko­je od­go­va­ra­ju ovoj vla­di, već tre­ba vi­de­ti i šta je bi­lo 2000., 2001. i 2002. go­di­ne, pa i ra­ni­je – re­kao je Ilić na kon­fe­ren­ci­ji za no­vi­na­re.

------------------------------------------------------------------

Korupcija u Srbiji nije prihvatljiva

Ministarka pravde Snežana Malović poručila je juče da Srbiju više niko neće videti kao zemlju u kojoj je korupcija prihvatljiva a oni koji pljačkaju građane zaštićeni.

– To je moje obećanje. Na ovome se neće stati. Državni organi su koordinirani i naša spremnost da se sa korupcijom izborimo više se ne dovodi u pitanje – izjavila je Malovićeva za „Politiku”.

objavljeno: 05.10.2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.