Afera Kolubara: Direktori na saslušanju

Izvor: S media, 05.Okt.2011, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera "Kolubara": Direktori na saslušanju

U Specijalnom sudu u Beogradu pred istražnim sudijom danas počinje saslušanje osumnjičenih za malverzacije u "Kolubari". Saslušanje počinje popodne, po isteku policijskog zadržavanja za 17 uhapšenih direktora i privatnika koje Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala tereti za proneveru 10 miliona evra.

Istražni sudija Specijalnog suda u Beogradu popodne će početi da saslušava osumnjičene za malverzacije u "Kolubari" na čelu sa nekadašnjim direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Rudarskog basena "Kolubara" Draganom Tomićem, zbog sumnji da su oštetili to preduzeće za više od 10 miliona evra.

Nakon saslušanja istražni sudija odlučiće o predlogu tužilaštva da im se odredi pritvor i da se pokrene istraga protiv njih. S obzirom da će osim Tomića, istražni sudija morati da sasluša odbranu još 16 osumnjičenih, očekuje se da će taj posao potrajati do narednog jutra.

Osumnjičeni su mahom uhapšeni u ponedeljak posle podne i policijski pritvor od 48 sati ističe im danas.

Visina pribavljene imovinske koristi za koju se terete kreće se od 20 miliona pa do 290 miliona dinara, a ukupan iznos pribavljene imovinske koristi za privatna preduzeća i visina štete za "Kolubaru" iznosi 920 miliona dinara, što je u vreme izvršenja krivičnog dela iznosilo preko 10 miliona evra.

Pored Tomića, koji je na funkciji direktora "Kolubare" bio je od 2004. do kraja decembra 2007. godine, uhapšen je i Dragan Jovičić koji je tu funkciju obavljao od 2008. do juna 2009, kao i pomoćnik direktora za komercijalne poslove u "Kolubari" Radiša Vranković.

Takođe je uhapšeno još sedam odgovornih lica u "Kolubari" i to Radosav Milić, Vladan Radovanović, Milutin Bobić, Sveta Mirković, Milan Petrović, Živojin Jovanović i Svetolik Simić.

Direktori: Tomić izdavao sve naloge

Državni tužilac: Istragom utvrditi gde je novac iz Kolubare

Afera "Kolubara": Lisice za 17 direktora i privatnika!

Pored njih slobode su lišeni i vlasnici više privatnih preduzeća Vitomir Dimitrijević, Dejan Živojinović, Nenad Živojinović, Radovan Cvetić, Goran Marojević, i Vera Trifunović kao i Radoslav Savatijević Kene.

Oni se sumnjiče da su pribavili imovinsku korist preduzećima "Deliks" čiji je vlasnsnik Dimtrijević, "Pamek", "Beoogrev" "Aleksandar" i "Beokransistem" koja su pod kontrolom Savatijevića, zatim "Plan Projek" u vlasništvu Dejana Živojinovića.



Protivpravna imovinska korist je pribavljena i "Neogradnji" Nenada Živojinovića, "Bahemu" Marojevića, "Svindu" u vlasništvu Vere Trifunović i zanatskoj radnji "Cvetić", Radovana Cvetića.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.