Iseljenje groblja ili nema struje

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iseljenje groblja ili nema struje

Beograd -- Naselje Vreoci kod Lazarevca leži na 600 miliona tona uglja i ukoliko ovo mesto što pre ne bude preseljeno Srbija će već 2013. godine morati da uvozi struju.

Poseban problem je lokalno groblje koje država planira da ubrzo iseli.

Ukoliko mesto Vreoci kod Lazarevca ne bude izmešteno do kraja godine najveći rudarski basen Kolubara neće imati odakle da kopa ugalj, a samim tim biće dovedena u pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i celokupna proizvodnja struje u Srbiji.

Zato je država odlučila da već narednih dana otpočne sa preseljenjem seoskog groblja u Vreocima. Međutim, meštani ne pristaju i traže lokaciju za kolektivno preseljenje.

Rudarski basen Kolubara godišnje proizvodi oko 30 milona tona uglja kojim se snabdevaju termoelektrane "Nikola Tesla", "Kolubara A" i "Morava", u kojima se proizvodi 51 odsto struje u Srbiji. Bez otvaranja novih kopova neće biti moguće održati postojeći nivo proizvodnje uglja. Za troškove raseljavanja oko 1.000 domaćinstava i groblja u Vreocima potrebno je od 150 do 200 miliona evra, a rezerve uglja ispod tog naselja procenjene su na 500 do 600 miliona tona.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da će država učiniti sve što je neophodno da se završi eksproprijacija zemljišta i iseljenje groblja u Vreocima radi proširenja kolubarskih kopova.

On dodaje da je to neophodno da bi elektroenergetski sistem u Srbiji u budućnosti bio održiv i da ne bi imali manjak električne energije od 2013. godine.

"Mi smo ovih dana završili i poslednju od svih neophodnih procedura i siguran sam da će dogovor između građana Vreoca, s jedne strane i Kolubarskog basena, sa druge strane biti završen na zadovoljavajući način za sve", kazao je Dulić.

On je, nakon predstavljanja tvining projekta iz oblasti životne sredine, kazao da su do sada ispoštovane sve procedure i da očekuje da će se veoma brzo početi iseljenje.

Ovaj projekat predstavlja apsolutni prioritet za Kolubaru, jer u suprotnom možemo imati veoma nepovoljne posledice u smanjenoj proizvodnji lignita, a samim tim i električne energije posle 2012. godine, rekao je Dulić početkom ove nedelje. Procenjuje se da je realna opasnost za smanjenje proizvodnje uglja u RB Kolubara od 2013. godine, za pet do sedam miliona tona uglja godišnje, dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.