Tanasković: Šanse za prijem Kosova u Unesko manje nego pre dve godine

Izvor: Beta, 24.Jan.2019, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Šanse za prijem Kosova u Unesko manje nego pre dve godine

Bivši ambasador Srbije pri Organizaciji Ujednjenih nacija za nauku, obrazovanje i kulturu (Unesko) Darko Tanasković ocenio je da Priština sada ima manju šansu za ulazak Kosova u Unesko."Neizvesno je da li će te najavljene kandidature ove godine i biti, premda nikako nije isključeno da je bude", rekao je Tanasković za list Danas od četvrtka 24. januara, na pitanje da li treba očekivati novo kandidovanje Prištine, što je ona najavila tvrdeći da ima podršku Austrije i Albanije.Prema njegovim rečima, hoće li se Kosovo kandidovati, zavisi od procene Prištine i njenih pokrovitelja u medjunarodnoj zajednici, pri čemu uloga Austrije i Albanije nije presudna, da li su šanse da se ostvari članstvo realne."Nezahvalno je prognozirati, ali mislim da se na osnovu više pokazatelja može oceniti da bi izgledi Prištine u ovom trenutku bili manji od onih 2017, a tada su u poslednji čas povukli zahtev", rekao je Tanasković.On je ocenio da bi evenutalno potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine svakako imalo uticaj."Ali, od toga smo toliko daleko, da o takvoj maglovitoj pespektivi danas ne vredi razgovarati", rekao je Tanasković.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Tanasković: Male šanse za Kosovo u Unesko

Izvor: B92, 24.Jan.2019

Beograd -- Izgledi Kosova za prijem u Unesko u ovom trenutku bili bi manji nego 2017. kada su u poslednji čas povukli svoj zahtev, kaže bivši ambasador Srbije pri Unesku...Kosovo nije 2015. godine prošlo na Generalnoj skupštini Uneska, a 2017. nije ponovila kandidaturu i ove godine ponovo ima mogućnost...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.