Tanasković: Male šanse za Kosovo u Unesko

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tanasković: Male šanse za Kosovo u Unesko

Beograd -- Izgledi Kosova za prijem u Unesko u ovom trenutku bili bi manji nego 2017. kada su u poslednji čas povukli svoj zahtev, kaže bivši ambasador Srbije pri Unesku.

Kosovo nije 2015. godine prošlo na Generalnoj skupštini Uneska, a 2017. nije ponovila kandidaturu i ove godine ponovo ima mogućnost sa se kandiduje za članstvo u Unesko.

Darko Tanasković u intervjuu za list "Danas" primećuje da je neizvesno da li će najavljene kandidature biti ove godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da sve zavisi "od procene Prištine i njenih pokrovitelja u međunarodnoj zajednici, pri čemu uloga Austrije i Albanije svakako nije presudna, da li su šanse da se ostvari članstvo realne".

"Nezahvalno je prognozirati, ali mislim da se na onovu više pokazatelja, može ocebniti da bi izgledi Prištine u ovom trenutku bili manji nego 2017. godine", rekao je Tanasković.

Vodeći srpski orjentalista kaže da se Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija poštuje u Unesku i dokumentima te organizacije, ali je sasvim nešto drugo "politički motivisano cinično slepilo pojedinih država članica"

"Iako su izglasale stavljanje naših svetinja na Listu kulturnog nasledja u opasnosti, znajući veoma dobro od koga im opasnost preti, mnoge od njih se, ipak, zalažu za prijem Kosova u Unesko", konstatovao je Tanasković.

Kada krajem prošle godine Kosovo nije primljeno u Interpol iz Prištine su se čule brojni komentari da će izostati njihova ovogodišnja kandidatura za prijem u UNESKO.

Tako je poslanik kosovske skupštine Iljir Deda izjavio da je bolje povući se iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljno podrške.

"Neuspeh ulaska u Interpol je još jedan udarac u nizu koje je Kosovo dobilo, posle debakla oko članstva u Unesko. Bolje bi bilo da se povučemo iz nadmetanja ako se zna da nema dovoljne podrške, nego da imamo takav poraz", rekao je tada Deda.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Izgledi za prijem Kosova u Unesko manji nego 2017.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jan.2019

Izgledi takozvane države Kosovo za prijem u Unesko u ovom trenutku bili bi manji nego 2017. godine kada su u poslednji čas povukli svoj zahtev, smatra bivši ambasador Srbije pri ovoj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu Darko Tanasković...Samoproglašena država Kosovo nije 2015. godine prošla...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.