Tadić sa Sarkozijem: Srbija brže u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Apr.2011, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tadić sa Sarkozijem: Srbija brže u EU

PARIZ -

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas, nakon susreta sa šefom francuske države Nikolom Sarkozijem, da poseta Francuskoj predstavlja prekretnicu u odnosima Beograda i Pariza i tačku posle koje učlanjenje Srbije u Evropsku uniju može da ide mnogo brze.

Tadić je rekao da očekuje podršku Francuske za dobijanje statusa kandidata i određivanje datuma početka pregovora >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za članstvo u EU.

On je dodao da Srbija pre toga mora da ispuni svoje obaveze iz Akcionog plana, dovrši reformu pravosuđa i okonča saradnju s Haškim tribunalom.

Srpski predsednik je rekao da je izuzetno zadovoljan posetom Francuskoj, dodavši da je ona bila prilika da se obnove stara prijateljstva i stara savezništva.

Prema Tadićevim rečima, strateško partnerstvo između dve zemlje podrazumeva saradnju u oblasti evropskih integracija, modernizaciju srpske administracije i obuku ljudi koji rade u državnim institucijama, kao i saradnju u oblasti odbrane u francuskim visokim vojnim školama, gde se školuju naši oficiri.

Predsednik Srbije je izrazio očekivanje da će se tokom narednih meseci pronaći saglasni modaliteti finansiranja i izgradnje metroa u Beogradu, istakavši da bi to bio "konkretan spomenik naše saradnje".

Deklaracija

Tadić i Sarkozi potpisali su danas u Parizu političku deklaraciju, u želji da daju novi podstrek prijateljskim vezama i poverenju Srbije i Francuske i prisustvovali potpisivanju sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje.

U deklaraciji se potvrđuje opredeljenost da se odnosi koji spajaju dve zemlje dugoročno unapređuju kroz realizaciju sporazuma o strateškom partnerstvu i saradnji između vlada Srbije i Francuske.

U Deklaraciji se potvrđuje značaj predstojećeg učlanjenja Srbije u Evropsku uniju (EU) i ističe potreba da se Srbija što bolje pripremi za članstvo.

Podvlači se uloga mladih obe zemlje u tom procesu, međusobnog upoznavanja kultura i jezika, kao i produbljivanja ekonomskih, industrijskih, finansijskih i trgovinskih odnosa Srbije i Francuske.

Tadić i Sarkozi u deklaraciji ukazuju i na važnost saradnje administracija dve zemlje, radi pripreme punog učešća Srbije u institucijama EU.

Oni u Deklaraciji podsećaju na značaj koji ima saradnja u oblasti bezbednosti i unutrašnjih poslova i pozdravljaju jačanje srpsko-francuske saradnje u oblasti odbrane, predviđene posebnim sporazumom koji je u četvrtak zaključen u Parizu.

Potpisan Sporazum o strateškom partnerstvu

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i francuski ministar za evropska pitanja Loran Vokije potpisali su danas u Parizu Sporazum o strateškom partnerstvu između Srbije i Francuske.

Dogovor o strateškom partnerstvu sa Francuskom postignut je praktično još sredinom 2009. godine prilikom tadašnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića Parizu.

Sporazum koji je danas potpisan treći je takav dokument koji Srbija potpisuje sa jednom zemljom.

Prethodno je u avgustu 2009. godine potpisan sporazum o strateškom partnerstvu sa Kinom, a 13. novembra 2009.godine sa Italijom.

Sporazumi o strateškom partnerstvu su okvirni dokumenti kojima dve zemlje potvrđuju visok stepen političkih odnosa i međusobne bilateralne saradnje kao i načelno zajedništvo interesa u više domena.

Venac na Trijumfalnoj kapiji

Tadić je ranije položio venac na Trijumfalnoj kapiji u Parizu. Na vencu je na francuskom jeziku napisano:"Besmrtnim herojima Francuske - predsednik Republike Srbije Boris Tadić".

Po dolasku predsednika Srbije pred Trijumfalnu kapiju intonirane su himne dve države, a Tadića su dočekali pripadnici Garde i francuski veterani.

Polaganje venca pratilo je i nekoliko stotina građana, a ovom činu su prisustvovali i potpredsednik Vlade Božidar Đelić, ministri spoljnih poslova i odbrane, Vuk Jeremić i Dragan Šutanovac, kao i ambasador Srbije u Parizu Dušan Bataković.

Tadić, koji boravi u poseti Francuskoj, položiće venac i srpskim vojnicima na groblju Tije.

Tadić se juče u Parizu sastao sa francuskim državnim zvaničnicima - premijerom Fransoa Fijonom, predsednikom francuske Nacionalne skupštine Bernarom Akojeom i predsednikom Senata Žerarom Laršeom.

U razgovoru sa Fijonom Tadić je istakao da bi dobijanje statusa kandidata i datuma početka pregovora Srbije sa Evropskom unijom predstavljali političku prekretnicu za našu zemlju. On je kazao da naišao na veliko razumevanje zvaničnog Pariza po pitanju evropskih integracija Srbije.

U srpskoj delegaciji, koju predvodi predsednik Tadić, su i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i ministri odbrane i spoljnih poslova, Dragan Šutanovac i Vuk Jeremić.

Intervju Figarou

Tadić je izjavio da je članstvo u Evropskoj uniji za Srbiju “prirodna sudbina” i da je u današnjoj Srbiji, za razliku od devedesetih godina prošlog veka, na snazi "nova realnost".

"Članstvo u EU je za nas prirodna sudbina. Mi smo evropski narod, naša geografska sfera, naša kultura su evropski. Sa mog gledišta nemamo drugu opciju – to je naš kontinent i naš identitet", rekao je Tadić u intervjuu koji danas objavljuje ugledni francuski dnevnik "Figaro".

"Mi možemo doprineti stabilnosti regiona koji je vitalan za Evropu. Sve to je međusobno povezano”, dodao je predsednik Srbije koji boravi u poseti Francuskoj.

Upitan o tome koje su najveće prepreke koje Srbija mora da pređe na putu ka EU, Tadić je naveo "neophodne, ali bolne reforme", poput reformi političkog i pravosudnog sistema, ali i rešavanje privrednih problema.

"Danas imamo dug koji je razuman, sveden na 55 odsto bruto nacionalnog proizvoda i ne trošimo više od onoga što imamo. Bolje se snalazimo nego neki drugi, uključujući i države EU", rekao je on.

Tadić je ukazao da problemi sa kojima se Srbija trenutno suočava, ipak, donekle komplikuju evropske integracije zemlje, ali da Srbija nema bolju opciju ”od članstva u EU.

Na pitanje da li će Srbija ikada priznati nezavisnost Kosova, predsednik je odgovorio da je to "za Srbiju nemoguće".

"To nije uslov za dijalog sa EU, čijih pet država članica ne priznaje Kosovo. Mi smo, međutim, spremni da razgovaramo o svemu i nadamo se postizanju trajnog kompromisa. To može predstavljati jednu dodatnu vrednost koja je veoma važna sa gledišta evropske stabilnosti", rekao je on.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Tadić je rekao da se trenutno razgovara o tehničkim pitanjima kao što su telekomunikacije i nestala lica, ali da se Beograd “nada prelasku na teža pitanja, što, međutim, zavisi i od druge strane.

Upitan o odnosima Srbije i Francuske, Tadić je rekao da se radi o "starim saveznicima" i da sporazum o strateškom partnerstvu koji bi danas trebalo da potpiše sa svojim francuskim kolegom Nikolom Sarkozijem predstavlja jednu "veoma važnu" etapu na putu evropskih integracija.

"Mi računamo na podršku Francuske za članstvo Srbije u EU. Mi želimo da Evropljani bolje shvate naše legitimne nacionalne interese. U Srbiji postoji nova realnost. Tokom devedesetih počinjene su greške, ali mi se trenutno ponovo dižemo", rekao je on.

Govoreći o hapšenju bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića, Tadić je rekao da je još dok je bio ministar odbrane doneo odluke u cilju njegovog hapšenja i da je "siguran da njega ne štiti nijedan segment vojske".

"Mi nastavljamo sa svojim naporima i učinićemo sve što je u našoj moći da ga predamo međunarodnoj pravdi, kao što je to već učinjeno u slučaju 44 od 46 optuženih ratnih zločinaca. Nadam se da je Mladić i dalje u Srbiji, jer bi u suprotnom ta misija bila nemoguća", zaključio je Tadić.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Pariz

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.