Odobren zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope? Poznato kako su glasale države

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 16:27

Odobren zahtev tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope? Poznato kako su glasale države

Zahtev tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope prosleđen je u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu ove organizacije.

To je odlučeno na današnjoj vanrednoj sednici Komiteta ministara, potvrdila je za "Kosovo onlajn" šefica Misije Srbije u SE Aleksandra Đurović.

Za ovu odluku glasali su predstavnici 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ukrajina i BiH).

Jermenija nije glasala.

Današnje vanredno okupljanje KMSE sazvano je na insistiranje Kvinte, pre svih Nemačke, koja je insistirala da se aplikacija Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Ministarka spoljnih poslova tzv. Kosova Donika Gervala Švarc objavila je na svom profilu na Tviteru da je zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope odobren.

"Pre nekoliko minuta Komitet ministara SE odlučio je da odobri aplikaciju Kosova za Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope", objavila je ona.

Kako je napisala, "velika koalicija demokratskih zemalja, vleikih i malih, dokazala je danas da Savet Evrope nastavlja da igra ključnu ulogu u obezbeđivanju slobode i mira".

Podsetimo, Kosovo je apliciralo za članstvo u Savetu Evrope 12. maja prošle godine.

Aplikaciju Kosova za članstvo u SE najpre razmatra Komitet ministara, a nakon procene situacije na Kosovu, konačnu reč daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Grčka

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UKRAJINA I JERMENIJA IZDALE SRBIJU: Sramota - prijava lažne države za članstvo u Savet Evrope prosleđena u dalju proceduru

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Apr.2023

Prihvaćena prijava tzv. Kosova za članstvo u Savet Evrope..Kako saznajemo, na današnjoj sednici Komiteta ministara Saveta Evrope odlučeno je da se aplikacija tzv. Kosova za prijem u SE prosledi Parlamentarnoj skupštini, a protiv ovog predloga glasali su Rumunija, Španija, Kipar, Azerbejdžan,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Kosova za članstvo

Izvor: VOA, 24.Apr.2023

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) prihvatio je zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju, saopštila je kosovska šefica diplomatije Donika Gervala. "Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednoj sednici, sa više od dve trećine glasova, upravo je doneo odluku...

Nastavak na VOA...

Dačić o glasanju u Savetu Evrope: Nismo očekivali takve poteze od Grčke, Slovačke, BiH, Ukrajine, Jermenije, a pogotovo Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Apr.2023

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas Tanjugu da je odluku o pokretanju procedure za razmatranje zahteva za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, od 46 članica, 33 podržalo, sedam je bilo protiv, pet uzdržano, a jedna zemlja nije učestvovala u glasanju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ambasadorka Srbije u SE o Kosovu: Demonstracija sile Kvinte sa Nemačkom na čelu

Izvor: Danas, 24.Apr.2023

Ambasadorka Srbije u Savetu Evrope (SE) Aleksandra Đurović ocenila je večeras odluku Komiteta ministara SE da podrži proceduru za prijem Kosova u članstvo te organizacije kao "demonstraciju sile zemalja Kvinte sa Nemačkom na čelu".

Nastavak na Danas...

Kritike Beograda na račun Kijeva zbog glasanja o članstvu Kosova u SE

Izvor: VOA, 25.Apr.2023, 15:13

Zvaničnici Srbije kritikovali su prihvatanje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope (SE), što je u ponedeljak odobreno od strane komiteta ministara te organizacije. Članstvo Kosova podržale su 33 zemlje, sedam je bilo protiv, a pet uzdržano. Iz Beograda su se mogle čuti kritike na račun Kijeva...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.