Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Kosova za članstvo

Izvor: VOA, 24.Apr.2023, 17:22

Komitet ministara Saveta Evrope prihvatio zahtev Kosova za članstvo

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) prihvatio je zahtev Kosova za prijem u tu organizaciju, saopštila je kosovska šefica diplomatije Donika Gervala. "Ministarski komitet Saveta Evrope, koji predstavlja 46 država članica, na vanrednoj sednici, sa više od dve trećine glasova, upravo je doneo odluku da se zahtev za članstvo Republike Kosovo prosledi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope", objavila je Gervala na društvenoj mreži Fejsbuk. Članstvo Kosova podržale su 33 zemlje, sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), a pet uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH. Jermenija nije glasala. Inače, Srbija se usprotivila toj odluci iako, prema Članu 4 predloga sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ne bi trebalo da se protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Aleksandra Đurović, šefica Misije Srbije u Savetu Evrope, potvrdila je za Kosovo onlajn da je zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope prosleđen u dalju proceduru u Parlamentarnu skupštinu te organizacije. Šefica kosovske diplomatije Gervala istakla je da ta odluka za Kosovo predstavlja istorijski korak kojim je završena važna faza ka punopravnom članstvu u Savetu Evrope. "Ostaje još mnogo posla. Proces članstva je dug i pun izazova. Ali na kraju procesa, Republika Kosovo će zauzeti mesto koje joj pripada kao članica Saveta Evrope", ukazala je Gervala. Ona je izrazila zahvalnost svim država koje su podržale Kosovo. "Posebno zahvaljujemo svim onim zemljama koje, iako formalno nisu priznale Republiku Kosovo, nisu blokirale naše članstvo”, ukazala je ona. Šefica kosovske diplomatije Gervala istakla je da ta odluka za Kosovo predstavlja istorijski korak kojim je završena važna faza ka punopravnom članstvu u Savetu Evrope. Šefica kosovske diplomatije Gervala istakla je da ta odluka za Kosovo predstavlja istorijski korak kojim je završena važna faza ka punopravnom članstvu u Savetu Evrope. "Ostaje još mnogo posla. Proces članstva je dug i pun izazova. Ali na kraju procesa, Republika Kosovo će zauzeti mesto koje joj pripada kao članica Saveta Evrope", ukazala je Gervala. Ona je izrazila zahvalnost svim država koje su podržale Kosovo. "Posebno zahvaljujemo svim onim zemljama koje, iako formalno nisu priznale Republiku Kosovo, nisu blokirale naše članstvo”, ukazala je ona. Među njima su i Sjedinjene Države koje su, kako je ukazala Gervala, ponovo pokazale kao najvažniji saveznik Kosova. Prema proceduri, aplikaciju za članstvo u Savet Evrope najpre razmatra Komitet ministara, i aplikacija se potom prebacuje u nadležnost Parlamentarne Skupštine, izvestio je Radio Slobodna Evropa. Potom bi trebalo da usledi izrada izveštaja o spremnosti Kosova da postane članica SE. Odluka o prijemu države u Savet Evrope donosi se dvotrećinskom većinom.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Facebook

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prištinski zvaničnici: Komitet ministara SE podržao prijavu Kosova za članstvo – završena prva faza

Izvor: Danas, 24.Apr.2023

Komitet ministara država članica Saveta Evrope podržao je danas prijavu Kosova za članstvo u SE, listaju se objave prištinskih zvaničnika, uz poruku da je time završena prva faza puta ka članstvu, prenosi KoSSev.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.