Nauka i tehnologija: Rumunija dobija majkrosoftovu licencu

Izvor: Southeast European Times, 19.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka i tehnologija: Rumunija dobija majkrosoftovu licencu

Rumunska vlada kupuje majkrosoftove licence za ministarstva i vladine agencije. Takođe u vestima: turska Asocijacija internet tehnologija osporiće zabranu pristupa YouTube-u pred Evropskim sudom za ljudska prava, a softverska piraterija u BiH u blagom padu.

18/05/2009

Rumunska vlada ovlastila je ministarstvo komunikacija da plati 100 miliona evra za 163.138 majkrosoftovih licenci za ministarstva i vladine >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << agencije između sada i 2012. godine, izvestili su mediji 8. maja. Licence će biti plaćene vladinim sredstvima, a kupovina počinje sledeće godine.

***

Rumunski parlament saopštio je 11. maja uspostavljanje novog pododbora za svemir čija će uloga biti da radi na oblikovanju normi EU vezanih za sektor svemira u nacionalne zakone. Novi podobor deo je odbora Predstavničkog doma za informativne tehnologije i komunikacije.

***

Turska Asocijacija internet tehnologija odlučila je da pred Evropskim sudom za ljudska prava ospori zabranu pristupu YouTube-u koju je prošle godine uveo turski sud, izvestio je u sredu (13. maj) dnevnik Vatan. Asocijacija je to odlučila nakon što je turski sud odbio njen zahtev za okončanje zabrane.

***

Učenici dve bukureštanske srednje škole predstavljali su Rumuniju na Međunarodnom sajmu nauke i inžinjeringa Intel 2009, najvećeg naučnog takmičenja na svetu za učenike srednjih škola. Takmičenje je održano u Rinou, u američkoj državi Nevada, od 11. maja do petka (15.maj), a na njemu je učestvovalo preko 1.500 učenika iz 56 zemalja. Rumunski učenici takmičili su se u kompjuterskim naukama.

***

Srpski predsednik Boris Tadić sastao se u sredu (13. maj) sa mladim matematičarima koji su predstavljali zemlju na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Kragujevcu od 28. aprila do 4. maja. Tadić im je čestitao na 11 osvojenih medalja, uključujući tri zlatne.

***

Makedonski arheolozi u Strumici iskopali su 80 srebrnih venecijanskih novčića koji datiraju od 13. do ranog 15. veka. Na novčićima je na jednoj strani lik Svetog Marka, a na drugoj lik Hrista na prestolu. Naučnici kažu da otkriće pruža dokaz o postojanju aktivne trgovine u regionu tokom tog perioda.

***

Softverska piraterija u Bosni i Hercegovini (BiH) opala je za jedan procenat u 2008. godini u poređenju sa prethodnom godinom, ali još uvek ostaje visoka na nivou od 67 odsto, izvestio je u utorak (12. maj) Savez poslovnog softvera. U dokumentu se takođe komentariše Bugarska, gde nivo upotteba ilegalnih softvera za lične računare iznosi 68 odsto.

(Razni izvori – 11/05/09-18/05/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.