Izvor: JUGpress.com, 24.Sep.2020, 08:22

Projekcija filma o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom u Vranju

VRANJE

Kako bi ostvarile svoja seksualna prava i očuvale reproduktivno zdravlje – žene sa invaliditetom se susreću sa nizom barijera i izazova, počevši od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko uskraćivanja seksualnog obrazovanja i nepristupačnih informacija, pa do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti.

Iako nekoliko međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima obavezuje državu da preduzme >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << korake za promociju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom, ženama s invaliditetom kontinuirano se uskraćuju informacije o seksualnosti, seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, a usluge zdravstvene zaštite ostaju nepristupačne. O ovim pitanjima I preprekama danas smo razgovarali I u Vranju.

Odbor za ljudska prava Vranje, u partnerstvu Organizacije za podršku ženama sa invaliditetom … IZ KRUGA VOJVODINE i u saradnji sa Udruženjem obolelih od multiple skleroze, realizovao je i prikazao film o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja svog osnovnog ljudskog prava – prava na zdravlje. Film je deo projektaIzgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija … IZ KRUGA VOJVODINE realizuje uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA, sprovodi se u pet opština u Srbiji: Kragujevac, Raška, Temerin, Užice, Vranje, a traje od aprila do novembra 2020. godine.

Projekat se realizuje sa ciljem da se poveća kapacitet za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom jer je unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja ključ ostvarivanja održivog razvoja, zdravlja i blagostanja.

Film je prikazan u sredu, 23. septembra 2020. sa početkom u 12:00 časova, u Vranju, a projekciji je prisustvovalo oko 30 predstavnika lokalne samouprave I užeg rukovodstva grada Vranja – zamenica gradonačelnika Vranja, članovi Gradskog Veća, odbornici,  predstavnici  zravstvenih službi,  državnih institucija – Osnovni sud, Centar za socijalni rad i lokalna udurženja osoba sa invaliditetom, uz poštovanje svih mera zdravstvene zaštite od korona virusa. Mediji su u velikom broju izveštavali o ovom važnom dogadjaju za sve žene sa invaliditetom Vranja.

Nakon emitovanja filma prisutnima su se obratile: Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava Vranje, zamenica gradonačelnika Zorica Jović i sekretar Udruženja obolelih od multiple skleroze Gordana Stojanović. (Fotografija br.3)

Pandemija korona virusa, kao pretnja celokupnom zdravstvenom sistemu, zaštitu seksualnog i reproduktivnog zdravlja stavlja pod dodatni pritisak, jer je pristup postojećim uslugama podrške i zdravstvene zaštite dodatno ograničen. Ali, svako ima pravo na pouzdane informacije i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, kako u doba krize, tako i nakon nje, poručeno je sa debate u Vranju.

Emitovanje filma je pokrenulo diskusiju o tome kako unaprediti pristup zdravstvenim pregledima u Domu zdravlja Vranje i u službi za ginekologiju i akušerstvo opšte bolnice Vranje, pre svega u uslovima pandemije COVID – 19.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni. Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udurženja obolelih od multiple skleroze.

Ohrabruje spremnost prisutnih donosioca odluka na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udurženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom.

U cilju unapredjenja seksualnih prava i očuvanja reproduktivnog zdravlja žene sa invaliditetom u Vranju, dogovoreno je da realizatori projekta i prvi saradnici gradonačelnika dostave urgeniciju Ministarstvu zdravlja RS za brže montiranje lifta u krugu ZC Vranje namenjenog osobama sa invaliditetom.

U toku debate neminovno se razgovaralo i o nepristupačnosti drugih institucija u gradu (Gradska uprava, Osnovni sud, Policijska uprava, Centar za socijalni rad) i o rešavanju tih prepreka u narednom period. Vremenski rok nije preciziran, zbog specifičnosti pojedinih zgrada I prolongiranja pojedinih projekata kao posledice Pandemije COVID-19.

Debata je doprinela da zdravlju žena, pre svega ranjive kategorije žena sa invaliditetom u budućem period lokalna zajednica poklanja više pažnje I naročito u uslovima korona virusa kreira važne promene koje, makar bile I male, mogu u velikoj meri unaprediti reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odbor za ljudska prava Vranje: Ženama sa invaliditetom se uskraćuju informacije o reproduktivnim pravima

Izvor: JužneVesti.com, 24.Sep.2020

Da se žene invaliditetom susreću sa nizom barijera pokušavajaću da ostvare svoja seksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje, od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko nepristupačnosti informacija, do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti, ocenjuju iz vranjskog Odbora za...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.