Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 24. 9. 2020.

| Društvo

Odbor za ljudska prava Vranje: Ženama sa invaliditetom se uskraćuju informacije o reproduktivnim pravima

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Odbor za ljudska prava Vranje
Žene invaliditetom susreću sa nizom barijera pokušavajaću da ostvare svoja sksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje; foto: Odbor za ljudska prava

Da se žene invaliditetom susreću sa nizom barijera pokušavajaću da ostvare svoja seksualna prava i očuvaju reproduktivno zdravlje, od arhitektonski nepristupačnih zdravstvenih ustanova, preko nepristupačnosti informacija, do ukorenjenih stereotipa o invalidnosti, ocenjuju iz vranjskog Odbora za ljudska prava i kažu da u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta.

Na debati koja je održana juče u Vranju, učesnice su razgovarale o preprekama sa kojima se žene sa invaliditetom susreću, a kako su istakle, tim ženama se konstantno uskraćuju informacije o seksualnosti, seksualnom zdravlju i reproduktivnim pravima, a i zdravstvene ustanove ostaju nepristupačne, iako nekoliko međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima obavezuje državu da preduzme korake za promociju seksualnih i reproduktivnih prava žena sa invaliditetom.

Predstavnice žena sa invaliditetom su istakle problem nekoršćenja postojećeg hidrauličnog stola za ginekološke preglede žena sa invaliditetom, koji se u uslovima korona virusa nalazi u crvenoj zoni. Na debati je rečeno da po proceni u Vranju živi oko 2.500 osoba sa različitim oblicima invaliditeta, a da žene čine 90% članova Udruženja obolelih od multiple skleroze - kažu iz Odbora.

Dodaju da je dogovoreno da se Ministarstvu zdravlja dostavi zahtev za brže montiranje lifta namenjenog osobama sa invaliditetom u krugu Zdravstvenog centra Vranje, a da se razgovaralo i o nepristupačnosti drugih institucija u gradu i o reševanju tih prepreka u narednom periodu.

Vremenski rok nije preciziran zbog specifičnosti pojedinih zgrada i prolongiranja pojedinih projekata kao posledice pandemije kovida. Ohrabruje spremnost prisutnih donosioca odluka na preduzimanju konkretnih mera za rešavanje iznetih problema i prepreka, što potvrđuje i najavljeno potpisivanje Protokola sa udruženjima i Zdravstvenim centrom Vranje za organizovani bezbedni ginekološki pregled i pregled dojke žena u uslovima korona virusa, kao i spremnost užeg rukovodstva grada Vranja na poboljšanju usluge “Pomoć u kući” na zahtev osoba sa invaliditetom - dodaju iz Odbora.

Debati je prethodio film o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom i poteškoćama sa kojima se one susreću u Vranju prilikom ostvarivanja osnovnog ljudskog prava - na zdravlje.

Film je realizovan u saradnji sa Organizacijom za podršku ženama sa invaliditetom iz Vojvodine i Udruženjem obolelih od multiple skleroze u Vranju i deo je projekta “Izgradnja kapaciteta žena sa invaliditetom za zagovaranje njihovih seksualnih i reproduktivnih prava” koji organizacija iz Vojvodine realizuje uz podršku Populacionog fonda Ujedinjenih nacija UNFPA.

Cilj projekta je, kažu iz Odbora, da se poveća kapacitet za pružanje usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja ženama sa invaliditetom jer je unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja ključ ostvarivanja održivog razvoja, zdravlja i blagostanja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: