Zašto je Tojo tajers izabrao Srbiju

Izvor: RTS, 31.Jul.2019, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je "Tojo tajers" izabrao Srbiju

Japanski "Tojo tajers" odlučio je, posle tri godine pregovora i 29 sastanaka, da u Srbiji izgradi fabriku. Zašto je jedan od najvećih proizvođača guma u svetu izabrao baš Srbiju?
Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da će gume proizvedene u Srbiji "Tojo tajers" izvoziti na tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropske unije i Ruske Federacije.

U nadmetanju za privlačenje japanske investicije, Srbija je pobedila Poljsku. Presudni su bili objektivni faktori – Srbija ima dobru makroekonomsku stabilnost i dobre ocene agencija za kreditni rejting.
Odlična je i geografska lokacija, a tržište Srbije je najveće u regionu i po teritoriji i po populaciji.
"Imamo odličan sistem operativne podrške stranim investitorima, kroz aktivnosti Vlade Srbije, Razvojne agencije i Privredne komore", rekao je sagovornik RTS-a.
Objašnjava da Vlada investitorima pruža i tehničke i finansijske podsticaje.
Iako Japanci u Srbiji računaju na niže cene rada, najavljeno je da će plate biti iznad srpskog proseka.
"U pitanju je kompanija koja primenjuje najsavremenije standarde. Biće im potrebni visokoobrazovani kadrovi, kao i kvalifikovani i visokokvalifikovani zanatski radnici", ističe Stanić.
Inđija spremna za investitora 
Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak ističe da je uz veliku podršku Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, industrijska zona u tom gradu u potpunosti opremljena, da je kompletna infrastruktura spremna i da ništa ne nedostaje.
"Asfalt, gas, struja, kanalizacija, telekomunikacija, sve je pripremljeno i urađeno kako bismo mogli da prihvatimo bilo kog investitora, pa i one najzahtevnije kao što je 'Tojo tajers'", kaže Gak.
Ističe da je zemljište prodato investitorima i da se na taj način oporavlja budžet Opštine Inđija.
"Za tri godine, ovo će biti 11. potpisana investicija u Inđiji, što je rezultat na kojem mogu da pozavide mnogo veći gradovi i opštine", kaže Gak.
Japanska firma obećava da će fabrika početi da se gradi u maju 2020. godine, a da će proizvodnja početi u januaru dve godine kasnije. Pet miliona guma godišnje biće kapacitet fabrike do leta 2023.
Tokom 2018. u Srbiji je proizvedeno oko 140.000 tona spoljašnjih i unutrašnjih guma za različita vozila. Među najvažnijim su izvoznim proizvodima koji završavaju u zemljama EU, Rusiji, Turskoj i BiH.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.