Velika imena world music scene u Novom Sadu: Sutra počinje prodaja ulaznica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Feb.2022, 14:28

Velika imena world music scene u Novom Sadu: Sutra počinje prodaja ulaznica

Velika svetska i domaća imena world music scene stižu u Novi Sad, a većina će prvi put nastupati u Srbiji i to u ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture. Original Enigma Voices, jedan od najpoznatijih nemačkih muzičkih projekata, potom Antropoceno, projekat članova čuvenog francusko-argentinskog sastava Gotan Project, Barselona Gipsy balKan Orchestra, sinonim za bogatstvo različitosti, zatim japanski gitarista i kantautor Miyavi, kompozitor i pijanista Vasil Hadžimanov, kralj sevdalinki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Božo Vrećo, predstavnica tradicionalne i etno muzičke scene, Bilja Krstić i Bistrik Orchestra, samo su neka od velikih imena koja ćemo uskoro čuti u okviru "Seoba”, novog programskog luka Evropske prestonice kulture.

Svi oni su, uz brojne druge umetnike, okupljeni oko jedne teme – pozitivnog uticaja migracija kao umetničke, u ovom slučaju muzičke, inspiracije, što je i glavni fokus drugog programskog luka "Seobe”, kojim se nastavlja niz kulturnih događaja u okviru projekta Evropske prestonice kulture.

Zvezde world music žanra na multimedijalnom paviljonu književnosti.

Posebna programska celina u okviru "Seoba” biće multimedijalni književni paviljon "Seobe duša”, smešten na Novosadskom sajmu, od 3. do 13. marta. Jedinstveni paviljon u ovom delu Evrope ugostiće, pored najaktuelnijih savremenih regionalnih pisaca, zvezde world music žanra.

Dobitnici više od 100 platinastih nagrada širom sveta, Original Enigma Voices prvi put stižu u Novi Sad, gde će u okviru „Seoba duša” nastupiti 13. marta i to uz gradski orkestar Camerata Novi Sad. Dobitnici nagrade za najpopularnijeg nemačkog izvođača, već nakon prvih izdanja početkom devedesetih godina, uticali su na postavljanje novog muzičkog pravca, koji se često naziva „enigmatična muzika”.

Dan ranije, 12. marta, u Hali Novosadskog sajma, dvojica članova čuvenog sastava Gotan Project, pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, predstavljaju muzički projekat Antropoceno. Christoph H. Müller i Eduardo Makaroff kroz projekat Antropoceno povezuju muziku i nauku, sa posebnim akcentom na klimatske promene. Nedelju dana ranije, 6. marta, stižu pravi predstavnici onoga što podrazumeva bogatstvo različitosti. Članovi benda i sami potiču iz različitih krajeva sveta i spajaju džez, romsku, klezmer i druge muzičke žanrove.

U pitanju je Barcelona Gipsy BalKan Orchestra, sastav čija izvedba čuvene romske pesme „Đelem, đelem” ima više od 10 miliona pregleda na Jutjub platformi. Program „Seobe duša” će 3. marta otvoriti japanski gitarista, kantautor i producent prepoznatljiv po specifičnom stilu sviranja, Miyavi, uz podršku EU Japan Festa i Japan Committee. Domaća imena world music žanra, koja će upotpuniti „Seobe duša”, jesu Bilja Krstić i Bistrik orkestra, prepoznatljivi po zvuku tradicionalne muzike, čiji je koncert 10. marta, dok će 8. marta svirati Bogdan Ranković i novosadski muzički sastav „Etnoforija”, uz pratnju čuvene japanske plesačice i koreografkinje, Kaori Ito. Partner programa „Seobe duša” je Novosadski sajam, a podršku su pružili i kompanije „Globos osiguranje” i „Dijamant” DOO.

Pre svih, već 18. februara u Gradskoj koncertnoj dvorani, kompozitor i jedan od najznačajnijih predstavnika džez scene u Srbiji, ali i šire, Vasil Hadžimanov, nastupiće sa svojim bendom, a na istoj lokaciji 15. marta, Novosađani će uživati u koncertu kralja sevdalinki, Boža Vreća.

Prodaja ulaznica počinje sutra

Ulaznice za sve koncerte u okviru programske celine "Seobe duša” biće u prodaji od sutra, 15. februara, na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn, putem njihovog sajta gigstix.com, kao i na blagajni Novosadskog sajma. Ulaznice za koncert Vasila Hadžimanova već su dostupne na prodajnim mestima Gigstix-a ili onlajn putem njihovog sajta gigstix.com, dok će za nastup Boža Vreća ulaznice biti uskoro u prodaji.

Programski luk „Seobe” obuhvata više od 300 kulturnih događaja i aktivnosti, na kojima će se predstaviti oko 130 umetnika, od čega gotovo 90 evropskih. Tokom celog februara i marta, u Novom Sadu biće aktuelno gotovo 20 izložbi, od čega je čak osam o istoriji grada, a uz to se realizuje skoro 10 predstava, oko 30 koncerata, 40 radionica i brojnih drugih sadržaja.

Više detalja o programima Evropske prestonice kulture možete pronaći na sajtu: novisad2022.rs.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropska prestonica kulture: U Novi Sad stižu značajna muzička imena

Izvor: Danas, 14.Feb.2022

Fondacija Novi Sad - Evropska prestonica kulture saopštila je danas da će od sutra početi prodaja ulaznica za nastupe velikih imena sa svetske i domaće muzičke scene.

Nastavak na Danas...

Barselona Gipsy balKan Orchestra, Gotan Project i Original Enigma Voices stižu u Novi Sad

Izvor: Blic, 14.Feb.2022

Velika svetska i domaća imena world music scene stižu u Novi Sad, a većina će prvi put nastupati u Srbiji u okviru ovogodišnje Evropske prestonice kulture.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.