Valjevo dobilo digitalni mamograf

Izvor: B92, 26.Jul.2011, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Valjevo dobilo digitalni mamograf

Valjevska bolnica dobila je digitalni mamograf za rano otkrivanja raka dojke kod žena vredan 147.000 evra iz donacije Japanske vlade zdravstvenim ustanovama Srbije.

U Valjevu će od sada moći da se pregleda 50 pacijentkinja dnevno, što je značajan broj preventivnih pregleda, rekao je ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković, koji je danas posetio Valjevsku bolnicu.

Stanković je ocenio značajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoć Japana srpskom zdravstvu koja do sada iznosi oko 22 miliona evra i posebno istakao značaj činjenice da su japanski stručnjaci prepoznali značaj skrininga u prevenciji karcinoma dojke.

Ambasador Japana u Srbiji Tošio Cunozaki podsetio je da ta zemlja godinama najviše ulaže u zdravsto i socijalno staranje Srbije vođena činjenicom da "nema prosperiteta bez zdrave nacije".

Cunozaki je dodadao da će Japan i dalje pomagati Srbiji bez obzira na to što njegova zemlja proživlajava teške dane posle razornog zemljotresa od koga se još nije oporavila.

Ukupna vrednost donirane mamografske opreme Japana srpskom zdravstvu je 5,8 miliona evra, a tokom 2011. godine, 39 zdravstvenih ustanova Srbije dobiće opremu za rano otkrivanje raka dojke - dva digitalna i 30 analognih mamografa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.