VALJEVO DOBILO DIGITALNI MAMOGRAF

Izvor: Kurir, 26.Jul.2011, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VALJEVO DOBILO DIGITALNI MAMOGRAF

VALJEVO - Ministar zdravlja Zoran Stanković i japanski ambasador u Srbiji Tošio Cunozaki pustili su danas u rad u bolnici u Valjevu digitalni mamograf za rano otkrivanje raka dojke, poklon japanske vlade vredan 147.000 evra, a u okviru nacionalnog programa "Srbija protiv raka".

Zahvalivši se na donaciji Vladi Japana koja je i u teškim trenucima za njihovu zemlja našla mogućnosti da pomogne zdravstvu Srbije, Stanković je rekao da je u prethodnom periodu od Vlade Japana stiglo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << oko 200 miliona evra bespovratne pomoći.

Od toga 22 miliona evra je investirano u zdravstvo, a samo za nabavku dva digitalna i 30 analognih mamografa 5,7 miliona evra.

To je ogromna pomoć, istakao je Stanković, pre svega za osobe koje su izložene karcinomu koji, nažalost, hara prostorom Srbije, kako bi se u određenom vremenu izvršio celokupan pregled žena i na taj način sprečilo da se karcinom ne otkriva u poodmakloj, već u ranoj fazi kada postoji mogućnost izlečenja obolelih osoba.

Ističući da je japanska vlada u Valjevu realizovala projekte obnove dve osnovne škole i dala pomoć za izgradnju gerontološkog centra, Cunozaki je rekao da je Japan donirao 2,8 miliona evra Srbiji za ovaj projekat.

Iz tih sredstava je nabavljeno 39 mamografa koji će se rasporediti u zdravstvenim ustanovama širom Srbije u kojima je primećena visoka stopa smrtnosti od raka dojke.

"Nadamo se da će poklonjeni aparati pomoći ranom otkrivanju raka dojke i tako smanjiti smtnost", poručio je Cunozaki i izrazio zahvalnost svim ljudima u Srbiji koji su izrazili solidarnost i pružili pomoć građanima Japana povodom tragedije koja se u ovoj zemlji dogodila u martu ove godine.

Cunozaki je poručio takođe da će japanska vlada nastaviti i dalje da pruža pomoć i sarađivati u ekonomiji sa Srbijom sa stanovišta ljudske bezbednosti.

Učesnicima današnje svečanosti obratili su se i gradonačlenik Valjeva Zoran Jakovljević, šef misije japanske agencije za međunarodnu saradnju na Balkanu Satoru Kurosava, direktor zdravstvenog centra u Valjevu Ilija Tripković, a u ime Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Tatjana Pavlović.

Pavlovićeva je istakla da je u Srbiji još visok stepen smrtnosti obolelih od raka dojke koji se nažalost otkriva tek u drugoj ili trećoj fazi, pa čak i u četvrtoj kada je bolest poodmakla.

Broj otkrivenih slučajeva raka dojke u ranoj fazi kada je lecenje najuuspešnije kreće se sada u Srbiji samo do tri do četiri procenta, a u zemlji koje imaju savremenu opremu taj procenat je čak 35 odsto.

Nabavkom ovih mamografa i u Srbiji su stvoreni uslovi da skrining program i rano otkrivanje raka dojke bude uspešnije.

Pavlovićeva je zatražila od Ministarstva zdravlja da više pažnje pokloni povećanju broja školovanih radiologa i tehničara što sve, kako je kazala, treba da doprinese smanjenju broja obolelih od raka dojke u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Zoran Stanković

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Valjevo dobilo digitalni mamograf

Izvor: B92, 26.Jul.2011

Valjevska bolnica dobila je digitalni mamograf za rano otkrivanja raka dojke kod žena vredan 147.000 evra iz donacije Japanske vlade zdravstvenim ustanovama Srbije...U Valjevu će od sada moći da se pregleda 50 pacijentkinja dnevno, što je značajan broj preventivnih pregleda, rekao je ministar zdravlja...

Nastavak na B92...

Valjevo dobilo digitalni mamograf

Izvor: Glas javnosti, 27.Jul.2011, 07:07

VALJEVO - Ministar zdravlja Zoran Stanković i japanski ambasador u Srbiji Tošio Cunozaki pustili su juče u rad u bolnici u Valjevu digitalni mamograf za rano otkrivanje raka dojke, poklon japanske vlade vredan 147.000 evra, a u okviru nacionalnog programa "Srbija protiv raka"...Zahvalivši se na donaciji...

Nastavak na Glas javnosti...

Brazil šalje 100.000 najboljih studenata da uče u svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jul.2011

BRAZILIJA -..Vlada Brazila je danas saopštila da će podeliti 100.000 stipendija studentima da bi mogli da studiraju u inostranstvu...Ministar za nauku i tehnologiju Alojzio Merkadante je rekao da će Brzil, u okviru programa Vlade "Nauka bez granica", poslati svoje "najbolje studente u nabolje univerzitete...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.