Zoran Stanković
Zoran Stanković

Zanimanje: penzioner
Obrazovanje: doktor medicinskih nauka
Javna funkcija: šef, koordinaciono telo za Bujanovac, Preševo i Medveđu
Stranka: vanstranačka ličnost
Mesto: Beograd
Datum rođenja: 09.11.1954.

Zoran je rođen u Trgovištu 1954. godine. Srpski patolog, profesor i doktor medicine, general major u penziji, i bivši ministar. Medicinski fakultet je završio u Nišu 1980. godine. Doktorirao je 1997. godine. Specijalizaciju za sudsku medicinu i patologiju je završio na VMA 1988. godine dok je u čin generala majora unapređen 2001. godine.
Karijeru je započeo kao vojni lekar u Peći i Vranju. Bio je patolog na ratištima bivše Jugoslavije. Bio je na čelu Vojno medicinske akademije od 2002 do 2005. godine. On je najmlađi načelnik Vma u istoriji. Na najavu da će biti smenjen sa mesta načelnika Vma on je odlučio i otišao sam u penziju. Postavljen je na mesto ministra odbrane u prvoj vladi Vojislava Koštunice do 2007. godine, bio je član saveta ministara državne zajednice SCG.

Član je Jugoslovenskog komiteta za prikupljanje podataka o istraživanju zločina protiv čovečnosti i međunarodnog prava od 1993. godine. U decembru 1997. godine je formirao tim za istraživanje posledica Nato bombardovanja Republike Srpske zbog sumnje da su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijumom. Član je komisije za istinu, jedan od najuglednijih forenzičara i patologa u Srbiji, a od 1995. godine radio je kao stručnjak Ujedinjenih nacija.

Na predlog stranke G17 plus postavljen je na mesto ministra zdravlja marta 2011. godine gde je i ostao do kraja mandata vlade Mirka Cvetkovića. Novembra 2012. godine Vlada Srbije ga je imenovala za šefa Koordionacionog tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Na izborima 2012. godine bio je predložen za kandidata za gradonačelnika Beograda, a potom za predsednika Srbije. Posle toga je postavljen na dužnost koordinacionog centra za jug Srbije u vladi Dačić Ivice. U čin poručnika sanitetske službe proizveden je 1982. godine, a onda pored redovnog je i tri puta vanredno unapređen u čin majora i potpukovnika, a 2001. godine u čin sanitetskog general majora.

Na predlog vlade Srbije zamenio je prethodno smenjenog ministra Prvoslava Davinića. Funkciju ministra odbrane vršio je nakon razdruživanja Srbije i Crne Gore, i na tom mestu je ostao do 15. maja 2007 kada je nakon izbora u Srbiji i postavke nove vlade za novog ministra odbrane postavljen Dragan Šutanovac.

Nakon odlaska sa funkcije nastavio je da radi kao profesor na Policijskoj akademiji, Višoj školi za unutrašnje poslove, i na privatnom fakultetu u Pančevu. 14. marta 2011. godine postaje ministar zdravlja u vladi Srbije, nakon ostavke Tomice Milosavljevića.
U braku je sa suprugom Marinom, sa kojom ima dve ćerke bliznakinje Ivu i Inu.

O životu i radu ministra zdravlja profesora dr Zorana Stankovića mnogo se zna, još od malena je menjao mesta boravišta, rođen u selu Trgovište pored Vladičinog Hana, medicinu je studirao u Nišu, bio je garnizonski lekar u Peći, specijalizirao sudsku medicinu na Vma, objavio je mnoge stručne radove, autor je pet knjiga, držao je predavanja u celom svetu.

Svojim radom je doprineo da istina o mnogim zločinima izađe na videlo. Kao ekspert Un za sudsku medicinu na vukovarskom ratištu je proveo godinu dana gde je obavio preko 5.000 obdukcija i radio na više od 50 masovnih grobnica, više puta je pružao pomoć Haškom Tribunalu.
Pošten čovek i uzoran građanin, kao načelnik Vma imao je hrabrosti da krene u obračun s narko mafijom. Motiv da uradi nešto vredno i dobro, dovelo ga je do ministarskog mesta, gde se borio sa svim problemima. Profesor dr Zoran imao je podršku porodice, u mladosti roditelja, a zatim podršku supruge Marine i dece. Bez toga ne bi uspeo da dođe do savršenih rezultata koje ima iza sebe.

Doktor Zoran je bio jedinstven slučaj gde je kao predsednik koordionacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, za posao koji je obavljao nije primao platu, ni dnevnice za službena putovanja, niti je ikada tražio nadoknadu za hotelski račun, humanost je velika odlika ovog čoveka koji je uzor danas mnogima a posebno mladima koji vole pravdu i humanost.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Dragan Mićanović posle nagrade u Kanu za seriju "Sablja": “Publika nije mnogo znala o tragičnom događaju iz bliske prošlosti”

Domaća serija “Sablja” Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, osvojila je nagradu za najbolji glumački ansambl na završenom Kanskom festivalu serija....

Izvor: Blic, 12.Apr.2024, 15:43

Detaljnije >>

Svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“ iz Sakula

SAKULE – U Sakulama je održana svečana akademija povodom Dana škole OŠ „Zoran Petrović“. Prisutne goste, predsednika opštine Miloša Markova i njegove saradnike iz lokalne samouprave, predstavnike javnih ustanova, građane Sakula, roditelje i učenike, pozdravila...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 08.Apr.2024, 21:05

Detaljnije >>

Jovana Jeremić je konačno dobila Roleks! Ipak, nije Dragan Stanković bio taj koji se isprsio…

Voditeljka „Novog jutra“ Jovana Jeremić dobila je na poklon skupoceni sat marke „Rolex“, koji je dugo priželjkivala. Jovana Jeremić (Foto: Ringier/Zoran Ilić) • Zoran Ilić / Ringier Njegova vrednost je oko 20.000 evra, a Jovana se odmah pohvalila svojim pratiocima putem Instagrama. Mnoge je iznenadilo da poklon nije stigao od Jovanovog...

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Mar.2024, 05:30

Detaljnije >>

„RUBIKOVA KOCKA” U ZAJEČARU

„RUBIKOVA KOCKA” U ZAJEČARU

Zaječar, 5. mart – Premijera predstave „Rubikova kocka” prema istoimenom romanu Saše Radonjića, u adaptaciji Gorana Ibrajtera, i u režiji Filipa Markovinovića biće izvedena u sredu uveče. 6. marta od 20 sati na sceni Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović” u Zaječaru. Rubikova kocka, kao metafora života, reditelju je...

Izvor: TimockeVesti.net, 05.Mar.2024, 06:01

Detaljnije >>

Predstava Rusalka u Boljevcu

Ansambl Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ gostovaće u utorak 20. februara u Boljevcu. Na sceni...

Izvor: Danas, 19.Feb.2024, 11:49

Detaljnije >>

"Šetao sam psa i čuo sam pucanj kojim je ubijen premijer" Ljubomir Bandović progovorio o ulozi u seriji "SABLJA", otkrio detalje

Dugo očekivana serija „Sablja“ Gorana Stankovića i Vladimira Tagića, koja istražuje ubistvo premijera Srbije...

Izvor: Blic, 15.Feb.2024, 11:30

Detaljnije >>

Hilandarski iguman Metodije poklonio knjige i  za biblioteku u Vranjskoj Banji

Hilandarski iguman Metodije poklonio knjige i za biblioteku u Vranjskoj Banji

Njegovo Preosveštenstvo Vladika vranjski Pahomije i arhimandrit Metodije, iguman Carske Lavre manastira Hilandara posetili su Vranjsku Banju. Povod ove posete arhimandrita Metodija je obilazak „Hilandarskog kutka“ u Biblioteci „Bora Stanković“ Vranje – odeljenje u Vranjskoj Banji, koji je formiran 2021. godine donacijama u vidu knjiga manastira Hilandar, i ovom prilikom...

Izvor: OkRadio.rs, 13.Feb.2024, 14:37

Detaljnije >>