Strmoglav pad: Potop japanskih divova, pad i preko 5%

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strmoglav pad: Potop japanskih divova, pad i preko 5%

Japanske akcije su zabeležile strmoglav pad posle velikih gubitaka na Volstritu nakon što je američki predsednik Donald Tramp kritikovao centralnu banku SAD.

Indeks Nikkei 225 je pao neobično velikih pet odsto. Šangajski kompozitni indeks je završio u minusu 0,9 odsto, mada je u jednom trenutku bio u crvenom i 2,3 odsto, preneo je Asošiejtid pres.

Nikei indeks je na dnevnom nivou izgubio 5,01 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaključivši trgovanje na 19.155,74 poena, nakon što je prethodno zabeležio minimum od 19.117,96 bodova, što je najniža vrednost od kraja aprila 2017. godine.

Američka tv mreža CNBC javlja da su akcije najlikvidnijih japanskih kompanija završile trgovački dan u "crvenom" na svim tržištima, pri čemu je Tojota Motor pao za 5,25 odsto, Soni za 5,55 procenata, Nintendo za 4,3, dok je Micubiši UFJ Fajnenšel grupa oslabila za četiri odsto.

Kompozitni indeks Šangajske berze skliznuo je naniže za 2,3 procenta na 2.469,28 poena, a pale su i berze na Tajlandu i Tajvanu.

Berze u Evropi, SAD, Hong Kongu, Australiji i Južnoj Koreji danas su zatvorene zbog Božića.

Indeksi na Volstritu pali su juče više od dva odsto pošto je Tramp na Tviteru naveo da su Federalne rezerve "jedini problem" američke privrede. Napori ministra finansija Stivena Mnučina da smiri strahove investitora izgleda su samo pogoršali situaciju.

Američki indeksi su na putu da imaju najgori decembar od 1931. i vremena Velike depresije.

Šangajski kompozitni indeks je ove godine pao skoro 25 odsto. Berze u Tokiju i Hong Kongu su na putu da godinu završe s gubicima od preko 10 odsto.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.