Strah od izgradnje nuklearki

Izvor: RTS, 04.Maj.2011, 09:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strah od izgradnje nuklearki

Građani Srbije ne podržavaju izgradnju nuklearki, pokazalo je istraživanje gde se tri četvrtine anketiranih izjasnilo protiv. Ovakav strah dele i stanovnici zemalja evropskog kontinenta, dok je u Aziji, urpkos katastrofi u Fukušimi, javnost podeljena.

Protiv gradnje nuklearki je 75 odsto građana Srbije, dok u svetu pristalice nuklearne energije ipak malo prednjače, pa je 49 odsto za izgradnju, pokazuje istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Medium Galupa". Vesti o evetualnim incidetima su sve češće, a stižu i iz susedstva.

Samo prošle sedmice, zbog remonta, zatvoren je i peti reaktor u bugarskoj nuklearki "Kozloduj". Curio je ksenon ali, kako je zvanično potvrđeno, povaćane radijacije nema. Stručnjaci ocenjuju da je dobro što se o radu nuklearki sve više otvoreno govori.

"Moj zaključak je da su se ti manji-veći kvarovi dešavali i ranije, ali se o tome ćutalo. Vi se sećate za vreme Černobilja četiri-pet dana ništa nismo čuli dok Šveđani nisu otkrili", rekao je naučni savetnik u Institutu "Vinča", Ilija Plećaš.

"Međutim, sada kada se o tome javno govori, kada se priznaje svaki manji incident, to je dobro i time se dokazuje da je i sama kontrola izuzetno pojačana", ističe Plećaš.

Međunarodnu studiju o korišćenju nuklearne energije "Medium Galup" uradio je tokom marta i aprila i anketirano je 34.000 ljudi iz 47 zemalja.

Istraživanje pokazuje - najveći protivnici nuklearki su Austrijanci, čak 90 je reklo "ne", zatim Grci 89 odsto, pa Italijani sa 74 odsto.

"Strah jeste opravdan, pošto čovek nema čulo kojim će da oseti zračenje. On je opravdano uplašen pošto strahuje od od onoga što mu je nepoznato. Sa druge strane, u ovih nekoliko nesreća pokazalo da čovek ima razloga da se plaši", rekao je Miodrag Mesarević iz Svetskog saveta za energiju.

Najviše zagovornika za izgradnju nuklearke ima u Kini i to čak 70 odsto, zatim u Južnoj Koreji, gde je 69 ispitanika odgovorilo potvrdno. Uprkos velikoj katastrofi u Fukušimi i Japaci su podeljeni oko toga da li su im nuklearke potrebne. 

"Svako zlo ima svoje dobro. Ovo će biti dobar nauk za nuklearnu tehnologiju da preduzme i mere koje do sada nisu bile predviđene i nije smatrano da ih treba preduzeti. Tako će sigurnost biti još veća", smatra Mesarević.

Stručnjaci smatraju da statistika pomaže opstaku nuklearne energije. U svetu se svaki sedmi kilovat sat struje dobija upravo iz nuklearki, a u Evropi čak svaki treći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.