Šinzo Abe stigao u Belu kuću na sastanak sa Trampom

Izvor: B92, 10.Feb.2017, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šinzo Abe stigao u Belu kuću na sastanak sa Trampom

Vašington -- Japanski premijer Šinzo Abe stigao je danas po podne u Belu kuću, gde ga je dočekao američki predsednik Donald Tramp.

Abe je, posle britanske premijerke Tereze Mej, drugi strani zvaničnik koga je Tramp primio otkako je 20. januara zvanično stupio na dužnost.

Tramp je lično dočekao Abea po njegovom dolasku u Belu kuću, a dvojica lidera će se zatim sastati u Ovalnom kabinetu, nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čega će održati zajedničku konferenciju za novinare.

Japanski mediji preneli su ranije da Abe planira da Trampu tokom sastanka predloži inicijativu za sveobuhvatnu ekonomsku saradnju kojom bi bilo otvoreno stotine hiljada radnih mesta u SAD.

Kako je navedeno, u nacrtu predloga poziva se i na uvođenje brzih vozova na severoistoku SAD, zatim u Teksasu i Kaliforniji, a dve zemlje bi takođe zajedno razvijale tehnologiju veštačke inteligencije, robotike, svemirsku i internet tehnologiju.

Postoji i mogućnost saradnje u izgradnji postrojenja za tečni prirodni gas u Aziji kako bi se povećao izvoz američkog gasa i saradnje u nuklearnoj energetici.

Prema navodima medija, cilj inicijative je otvaranje nekoliko stotina hiljada radnih mesta, uz ulaganje japanske vlade i privatnog sektora od 150 milijardi dolara u američku infrastrukturu tokom naredne decenije.

Abe je nedavno u parlamentu, na pitanje o planovima razgovora sa Trampom, rekao da japanske kompanije daju značajan doprinos američkoj ekonomiji i da i Japan ima koristi od ekonomskog rasta SAD.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Abe stigao u Belu kuću na sastanak sa Trampom

Izvor: Beta, 10.Feb.2017

Japanski premijer Šinzo Abe stigao je danas po podne u Belu kuću, gde ga je dočekao američki predsednik Donald Tramp.Abe je, posle britanske premijerke Tereze Mej, drugi strani zvaničnik koga je Tramp primio otkako je 20. januara zvanično stupio na dužnost.Tramp je lično dočekao Abea po njegovom...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.