Severna Koreja počela izgradnju reaktora na laku vodu

Izvor: Blic, 13.Nov.2010, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja počela izgradnju reaktora na laku vodu

Severna Koreja je počela izgradnju eksperimentalnog reaktora na laku vodu u svom nuklearnom kompleksu u Jongbijonu, javili su danas strani mediji.

Reaktor će moći da proizvede između 35 i 30 megavata struje, rekao je novinarima bivši direktor američke nuklearne laboratorije Los Alamos, Zigfrid Heker, posle posete Severnoj Koreji, prenela je japanska novinska agencija Kjodo. Heker je rekao da je izgradnja reaktora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tek počela i da će verovatno trajati nekoliko godina.

Severna Koreja je u martu najavila da će uskoro izgraditi postrojenje na laku vodu i sama proizvoditi nuklearno gorivo. Izgradnja reaktora na laku vodu daje zemlji razlog da obogaćuje uranijum. Obogaćeni uranijum na nižem nivou može da se koristi u reaktorima za struju a na višem nivouo za proizvodnju nuklearne bombe.

Jedan južnokorejski zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da je Južna Koreja svesna da se nešto dešava u severnokorejskom nuklearnom kompleksu ali da još moraju da prouče kakve su prave namere Pjongjanga.

Pregovore o obustavi svog nuklearnog programa Pjongjang je sam prekinuo u aprilu pošto su Ujedinjene nacije osudile njegovo lansiranje satelita. Zatim je Severna Koreja počela da šalje signale da je opet spreman na pregovore ali tek pošto UN ukine sankcije protiv nje.

U pregovorima o severnokorejskom nuklearnom programu učestvuju Severna i Južna Koreja, SAD, Kina, Rusija i Japan. Južna Koreja i SAD su saopštile da Pjongjang mora prvo da preduzme određene korake da pokaže da iskreno želi obnovu pregovora da bi oni zaista ponovo počeli.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SEVERNA KOREJA GRADI REAKTOR NA LAKU VODU

Izvor: Kurir, 13.Nov.2010

SEUL - Severna Koreja je počela izgradnju eksperimentalnog reaktora na laku vodu u svom nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, javili su strani mediji. Reaktor će moći da proizvede između 35 i 30 megavata struje, rekao je novinarima bivši direktor..SEUL - Severna Koreja je počela izgradnju eksperimentalnog...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.