SEVERNA KOREJA GRADI REAKTOR NA LAKU VODU

Izvor: Kurir, 13.Nov.2010, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEVERNA KOREJA GRADI REAKTOR NA LAKU VODU

SEUL - Severna Koreja je počela izgradnju eksperimentalnog reaktora na laku vodu u svom nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, javili su strani mediji. Reaktor će moći da proizvede između 35 i 30 megavata struje, rekao je novinarima bivši direktor

SEUL - Severna Koreja je počela izgradnju eksperimentalnog reaktora na laku vodu u svom nuklearnom kompleksu u Jongbjonu, javili su strani mediji. Reaktor će moći da proizvede između 35 i 30 megavata struje, rekao je novinarima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << bivši direktor američke nuklearne laboratorije "Los Alamos" Zigfrid Heker posle posete Severnoj Koreji, prenela je japanska novinska agencija Kjodo. Heker je rekao da je izgradnja reaktora tek počela i da će verovatno trajati nekoliko godina.

Severna Koreja je u martu najavila da će uskoro izgraditi postrojenje na laku vodu i sama proizvoditi nuklearno gorivo. Izgradnja reaktora na laku vodu daje zemlji razlog da obogaćuje uranijum. Obogaćeni uranijum na nižem nivou može da se koristi u reaktorima za struju, a na višem nivou za proizvodnju nuklearne bombe.

Jedan južnokorejski zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime rekao je da je Južna Koreja svesna da se nešto dešava u severnokorejskom nuklearnom kompleksu ali da još moraju da prouče kakve su prave namere Pjongjanga.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.