ŠINZO ABE JE VELIKI PRIJATELJ SRBIJE! Vučić ga odlikovao na Vidovdan, a evo kako je govorio o našoj zemlji

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022, 08:35

ŠINZO ABE JE VELIKI PRIJATELJ SRBIJE! Vučić ga odlikovao na Vidovdan, a evo kako je govorio o našoj zemlji

Bivši japanski premijer je tokom posete našoj zemlji izjavio i da neće zaboraviti pomoć Srbije 2011. godine kada je tu zemlju pogodio razorni zemljotres.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas upucan tokom predizbornog skupa u gradu Nara, poznat je kao veliki prijatelj Srbije i čovek koji je mnogo radio na razvoju odnosa naše dve zemlje.

Zbog toga je Šinzo Abe jedini strani političar kojeg je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Vidovdan ove godine ordenom Republike Srbije na lenti, zbog očuvanja prijateljskih odnosa i poboljšanja saradnje dve zemlje.

Nakon njegove posete Srbiji 2018. godine, Japan nije glasao za prijem tzv. Kosova u Unesko.

Abe i Vučić su se tada saglasili da su odnosi dve zemlje prijateljski, ali da u ekonomiji ima prostora za poboljšanje saradnje, izrazivši očekivanje da će poseta japanske delegacije Srbiji označiti početak snažnog jačanja odnosa u svim sferama.

Abe je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem rekao da je Srbija ključna država za stabilnost Zapadnog Balkana, koji ima važnu geopolitičku poziciju.

- Japan snažno podržava Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana koje žele da postanu članice Evropske unije - rekao je tada Abe, dodavši da Japan želi da "aktivno pomogne reforme u Srbiji".

Abe je 2018. godine rekao i da mu je izuzetno drago što je u poseti Srbiji, da je imao "značajan razgovor s Vučićem koji veoma dobro poznaje Japan" i izrazio nadu da će "ovaj sastanak biti početak snažnog jačanja odnosa u političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svim drugim sferama".

Predsednik Vučić je tada istakao da posetu premijera Japana smatra istorijskom prekretnicom od ključnog značaja za dalji razvoj i unapređenje odnosa Srbije i Japana, izrazivši veliku čast i zadovoljstvo zbog prve posete japanskog premijera posle 31 godine.

On je zahvalio Abeu na podršci Japana prilikom elementarnih nepogoda, ali i na podršci evrointegracijama.
Pogledaj vesti o: Zemljotres

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"BIO JE VELIKI PRIJATELJ SRBIJE" Brnabić o atentatu na Abea, podsetila na dve važne stvari u vezi bivšeg japanskog premijera

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić je govoreći o napadu na bivšeg premijera Japana Šinzo Abea navela da je reč o velikom prijatelju Srbije...- Ovo je teška i tužna vest. Nadam se da će ipak biti dobro, iako je teška situacija. Prvo što mi pada na pamet jeste da mu je Aleksandar Vučić dodelio orden...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Istorija se ponavlja

Izvor: B92, 08.Jul.2022

Bivši japanski premijer Šinzo Abe, koji je danas preminuo nakon što je na njega pucano tokom predizbornog skupa, nije jedini političar koji je napadnut...Abeovog dedu po majci i nekadašnjeg premijera Nobusukea Kišija 1960. godine je napao nožem naoružan muškarac, koji se dovodio u vezu sa desničarskim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.