Ovo je GOMILA KAMENJA oko kojeg se bore AZIJSKI TIGROVI! Svakog trenutka može da izbije KRVAVI RAT (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2019, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je GOMILA KAMENJA oko kojeg se bore AZIJSKI TIGROVI! Svakog trenutka može da izbije KRVAVI RAT (FOTO/VIDEO)

Grupa ostrva formalno je stavljena pod jurisdikciju korejskog okruga Uldo 1900. godine, ali je pripojen Japanu 1905. godine pre kolonizacije korejskog poluostrva.

Grupa malih ostrvaca koja na prvi pogled ne izgledaju kao išta više od stena koje izranjaju iz Japanskog mora, neočekivano su se našla u centru svetske pažnje nakon što se iznad njih desio incident sa avionima četiri države - Rusije, Kine, Južne Koreje i Japana.

Međutim oko ovih ostrva se već >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << duže od jednog veka svađaju Japan i Južna Koreja, ali i Severna Koreja takođe tvrdi da ima prava na njih.

Južna Koreja ih naziva Dokdo, što znači "usamljena ostrva", a Japan - Takešima, što znači ostrva bambusa. Takođe ona imaju i naziv Liankurtske stene, kako su ih nazvali francuski lovci na kitove 1849. godine, po svom brodu.

Sastoje se od dva glavna ostrva i oko 30 manjih stena, a ukupne površine su samo oko 2.000 ari. Od 1954. tamo je stacioniran južnokorejski odred obalske straže. I Japan i Južna Koreja kažu da imaju dugogodišnje istorijske veze sa ovim stenovitim ostrvima.

it isnt just ‘an island’ but “dokdo islands” pic.twitter.com/reZhEH5nET

— 역자사지 (@U1CFzHAyEWRYkbH) July 23, 2019

Dokdo je s pravom vraćen Koreji nakon Drugog svetskog rata, tvrdi Seul.

"Dokdo je sastavni deo korejske teritorije, istorijski, geografski i po međunarodnom pravu", navodi se na sajtu vlade Južne Koreje posvećenom ovom pitanju.

Međutim, japansko ministarstvo spoljnih poslova na svojoj internet stranici kaže da je Japan uspostavio suverenitet nad ostrvima do sredine 17. veka, a njegovi pomorci su ga koristili kao "navigacijsku luku, pristanište za brodove i bogato ribolovno područje".

Ono kaže da su tada ostrva ušla u sastav današnje prefekture Šimane 1905. godine.

Južna Koreja je delovala ilegalno proglašavajući ih svojom teritorijom 1952. godine, tvrde Japanci, navodeći da ona nisu bila uključena u teritoriju koju je trebalo vratiti po mirovnom sporazumu u San Francisku.

"Okupacija Takešime od strane Južne Koreje je nelegalna okupacija preduzeta bez osnova u međunarodnim zakonima", saopštilo je tada japansko ministarstvo spoljnih poslova a tog stava se i danas drži.

Dolazilo je do sporadičnih rasplamsavanja ovog pitanja, koje i dalje ostaje bolna tačka za obe nacije.

Ostrva se nalaze u delu mora dobrom za ribolov. Osim toga veruje se i da da bi rezerve gasa mogle biti u blizini, iako njihova količina nije poznata.

Na njima ima oko pedesetak stanovnika, uglavnom pripadnika južnokorejske obalske straže.

Ali ostrva takođe simbolizuju dugotrajne istorijske konflikte između dva naroda, koji imaju svoje korene u dugoj kolonizaciji Japana u Koreji. Japanska prefektura Šimane je 2005. godine počela sa organizacijom "Takešima dana", koji je izazvao snažne proteste širom Južne Koreje. Pitanje se ponovo rasplamsalo 2008. godine usred sporova oko sadržaja u japanskim udžbenicima.

BREAKING NEWS- SOUTH KOREA F-16 FIRES SHOTS AT #RUSSIAN #SPYPLANE AFTER IT AND CHINESE FIGHTER JETS ENTER KADIZ AIR SPACE. OVER 350 ROUNDS WERE FIRED AT THE SPY PLANE OVER THE ISLANDS OF DOKDO/TAKESHIMA. RUSSIA DENYS THIS. HOWEVER JAPAN BACKED UP SK WHEN IT ALSO SCRAMBLED JETS. pic.twitter.com/n6fSxTXymh

— Disclosure Tv (@DisclosureTv_) July 23, 2019

U julu 2012. godine, Japan je podneo zvanični diplomatski protest Južnoj Koreji nakon što je jedan čovek udario kamionom u kapiju japanske ambasade u Seulu, što je učinio iz protesta zbog japanskih pretenzija na Dokdo.

Most interesting from this incident around Dokdo\Takeshima islets, that Russian and Chinese bombers Tu-95 and H-6 are conducted a joint training flight on a route between South Korea and Japan. What caused a stir in South Korea and Japan.

From Japan report pic.twitter.com/o6QfwnZxdx

— Yuri Lyamin (@imp_navigator) July 23, 2019

Sada su se ostrva ponovo našla u centru pažnje nakon što su kineski i ruski avioni sprovodili vojnu vežbu u njihovoj blizini, a Japan i Južna Koreja tvrdile da su oni time narušili njihove vazdušne prostore.

Južnokorejski avioni su tada zapucali hice upozorenja ruskim letelicama, a na svu sreću incident se okončao bez direktne konfrontacije. Ipak, nakon njega je situacija ostala napeta uz Rusiju i Kinu koje negiraju da su prekršile ičiji vazdušni prostor, Južnu Koreju koja ostaje i Japan koji je uputio proteste i Rusiji i Južnoj Koreji.

Osim toga Seul je sada besan i zbog toga što je Japan uključio sporna ostrva u svoju teritoriju na mapi predstavljenoj na zvaničnom sajtu za Olimpijske igre u Tokiju sledeće godine.

RUSI GA SMATRAJU SVOJIM, ALI... Ovo će biti novo BOJNO POLJE velikih sila (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.