Opet dim u Fukušimi

Izvor: Politika, 23.Mar.2011, 20:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet dim u Fukušimi

Najskuplja prirodna katastrofa na svetu: 300 milijardi dolara. Prisilne sahrane u masovne grobnice uništavaju svetu tradiciju

Prema izveštajima agencija

Tokio – Crni dim izdiže se iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale „Fukušima”, a radnici koji rade na hlađenju reaktora ponovo su evakuisani.

I dok jer novi zemljotres jačine 4,7 stepeni Rihtera juče pogodio severoistočni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << deo Japana, Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je na 20 kilometara od kompleksa „Fukušima Daiči” zabeležena radijacija koja je 1.600 puta veća od normalnog nivoa.

Vlada je ranije naredila evakuaciju u krugu poluprečnika 20 kilometara od nuklearke i upozorila ljude koji žive na rastojanju između 20 i 30 kilometara od elektrane da ostanu u kućama.

Javnost strahuje od povećanog nivoa radijacije pošto je tokijski Biro za vodu saopštio da je nivo radioaktivnog joda u uzorcima vode u nekim delovima prestonice dva puta veći od dozvoljenog.

SAD su u međuvremenu postale prva zemlja koja je stopirala uvoz hrane iz zone radijacije u Japanu. Američka Uprava za hranu i lekove juče je objavila da se zabranjuje uvoz mleka, povrća i voća iz četiri japanske prefekture, prenosi Rojters.

Direktna šteta koju su Japanu naneli katastrofalni zemljotres i cunami mogla bi dostići 309 milijardi dolara, što bi bila najskuplja prirodna katastrofa na svetu, procenila je juče japanska vlada.

Ova procena pokriva štetu pričinjenu putevima, zgradama, fabrikama i drugoj infrastrukturi i premašuje štetu od 100 milijardi dolara koju je naneo zemljotres u Kobeu 1995, koja je do sada bila najveća.

U procenjenu sumu nisu uključeni gubici u ekonomskoj aktivnosti zbog prekida isporuka električne struje ili šireg uticaja krize u atomskoj elektrani „Fukušima”, prenosi AP. Katastrofa je promenila neke ustaljene običaje. Japanci kremiraju mrtve, ali normalni sistem ne može da izađe na kraj sa posledicama zemljotresa i cunamija od 11. marta, koji su prema dosadašnjem bilansu odneli više od 9.400 života, dok se 15.000 ljudi još vode kao nestali, podseća AFP.

S obzirom na to da su mrtvačnice prenatrpane, a da krematorijumi ne mogu da održe trku sa brojem mrtvih, japanske vlasti su odlučile da preduzmu drastičan korak sahranjivanja u masovne grobnice kao privremeno rešenje i privremena počivališta.

Desetine najjednostavnijih sanduka spuštene su juče u masovnu grobnicu u Higašimacušimi na severoistoku Japana.

Na japanskim pogrebima postoji mešavina religije i tradicije, umrli leži sa glavom okrenutom ka severu zbog buđenja, a zatim sledi ceremonija u kojoj se pali tamjan, a sveštenik peva budističke „sutre”.

Posle kremacije, porodica uzima ostatke kostiju iz pepela i dodaje ih prisutnima, od jednog do drugog, a zatim ih stavlja u urnu koja pre stavljanja u zemlju stoji nekoliko sedmica u kući na nekoj vrsti oltara.

Prema rečima opštinskog zvaničnika Hacuhira Konoa, plan za žrtve cunamija je da njihovi ostaci budu ekshumirani kada situacija bude koliko toliko normalna i kada porodicama bude dozvoljeno da ih kremiraju po sopstvenim ritualima. Nije jasno da li će za to biti potrebni meseci ili čitave godine.

objavljeno: 24.03.2011.
Pogledaj vesti o: Japan,   Zemljotres u Japanu

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.