Ponovo dim nad Fukušimom

Izvor: RTS, 23.Mar.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo dim nad Fukušimom

Iznad trećeg reaktora havarisane japanske nuklearke "Fukušima 1" ponovo se pojavio dim. Radnici evakuisani. Severoistočni deo Japana pogodila dva zemljotresa jačine 6 i 4,7 stepeni po Rihteru. Šteta izazvana zemljotresom i cunamijem procenjena na 310 milijardi dolara.

Crni dim izdiže se iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale "Fukušima 1" u Japanu, pa su radnici koji rade na hlađenju reaktora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ponovo evakuisani.

Japanski ministar inostranih poslova Takeaki Macumoto saopštio je da je 25 ambasada privremeno zatvoreno u Tokiju i da je osam od njih izmešteno izvan prestonice ili Japana.

"Oni su svoje zaposlene ostavili kod kuće i menjaju svoj radni aranžman iz dana u dan. U svakom slučaju, ministarstvo spoljnih poslova je u kontaktu sa ambasadama privremeno izmeštenim ili čije je osoblje kod kuće, pružajući precizne informacije celom diplomatskom koru", naveo je Taleaki.

Prema informaciji kojom raspolaže japansko ministarstvo, ambasade Angole, Bahreina, Benina, Bocvane, Burkine Faso, Hrvatske, Dominikanske Republike, Ekvadora, Finske, Nemačke, Gane, Gvatemale, Kenije, Lesota, Liberije, Libije, Malavija, Mauritanije, Mozambika, Namibije, Nepala, Nigerije, Paname i Švajcarske su zatvorene ili su izmeštene izvan Tokija.

Zemljotresi jačine 6 i 4,7 stepeni Rihterove skale uzdrmali su jutros severoistočni deo Japana, ali kompanija "Tepko", koja upravlja oštećenom nuklearkom, za sada nema saznanja da su najnoviji potresi oštetili ugroženo postrojenje.

Prema rečima zvaničnika kompanije, evakuacija iz centrale "Fukušima 1" je privremena, a predstavnica Nacionalne agencije za nuklearnu bezbednost Hidehiko Nišijama je izjavila da uzrok pojave dima nije poznat.

Uprava "Fukušime 1" očajnički nastoji da ohladi pregrejane reaktore i bazene sa upotrebljenim nuklearnim gorivom, nakon što su katastrofe od 11. marta, zemljotres i cunami, izbacili iz stroja sisteme za hlađanje u toj centrali na severoistočnoj obali Japana.

Zbog havarije, u reaktorima je dolazilo do požara, eksplozija nagomilanog vodonika i oslobađanja radioaktivnih materija.

U međuvremenu, radnici su uspeli da dovedu električnu energiju do svih šest reaktora i sinoć su upalili svetla u trećem bloku centrale - prvi put od 11. marta.

Uprava centrale želi da tokom sledećih dana pokrene sisteme za hlađenje reaktora, ali stručnjaci upozoravaju na opasnost od požara, jer je struja sprovedena kroz opremu koja je potencijalno oštećena u cunamiju.

U međuvremenu, utvrđeno je da je koncentracija radioaktivnih materija u pijaćoj vodi u Tokiju dvostruko veća od nivoa koji je dozvoljena, rekli su zvaničnici Biroa za vodoprivredu u glavnom gradu Japana.

Japanska vlada saopštila da je šteta izazvana zemljotresom i cunamijem, a naknadno i problemima sa nuklearkom "Fukušima", procenjena je na 310 milijardi dolara.

U procenu, pored direktne štete, uračunata su i potrebna sredstva za popravku i sanaciju uništene infrastrukture, stambenih objekata i fabrika.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dim u Fukušimi, radioaktivna voda u Tokiju

Izvor: Vesti-online.com, 23.Mar.2011

Crni dim se izdiže iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale Fukušima 1 u Japanu, pa su radnici koji nastoje da uspostave kontrolu nad njom ponovo evakuisani, saopštila je danas uprava centrale. Područje Fukušime pogodio je zemljotres od 4,7 stepeni Rihterove skale, a za sada nema izveštaja...

Nastavak na Vesti-online.com...

Opet dim u Fukušimi

Izvor: Politika, 23.Mar.2011

Najskuplja prirodna katastrofa na svetu: 300 milijardi dolara. Prisilne sahrane u masovne grobnice uništavaju svetu tradiciju..Prema izveštajima agencija..Tokio – Crni dim izdiže se iznad trećeg bloka havarisane atomske centrale „Fukušima”, a radnici koji rade na hlađenju reaktora ponovo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.