Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Apr.2023, 12:45

OGLASIO SE PREMIJER JAPANA: "Moramo učiniti sve da osigura bezbednost učesnika samita G7"

Muškarac bacio dimnu bombu dok se premijer pripremao da održi govor

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da Japan mora učiniti sve što je moguće kako bi osigurao bezbednost učesnika samita G7, u maju u Hirošimi.

Kišida je, dan nakon što je nepovređen evakuisan kada je muškarac bacio dimnu bombu dok se pripremao da održi govor u gradu Vakajama, istakao da Japan ne sme da dozvoli >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << akte nasilja koji podrivaju temelje demokratije, prenosi Rojters.

Japanske vlasti saopštile su da je jedan policajac zadobio lakše povrede kada je u pravcu Kišide bačena improvizovana eksplozivna naprava, dok se pripremao da održi govor u luci gradića Vakajama, na jugozapadu Japana.

Policija je uhapsila 24-godišnjeg Kimuru Rjudžija koji živi u gradu Kavanjiši u prefekturi Hjogo, pod sumnjom da je nasilno ometao skup na kojem je držao govor premijer Japana, prenela je državna televizija HNK.

Kišida je nakon incidenta nepovređen bezbedno evakuisan, a sat kasnije se vratio redovnim aktivnostima u okviru predizborne kampanje i održao 20-minutni govor na železničkoj stanici u Vakajami, u kojem se izvinio "što je izazvao zabrinutost ljudi".

Kišida je boravio u Vakajami kako bi podržao lokalnog kandidata svoje Liberalno-demokratske partije pred predstojeće dopunske izbore za parlament.

Bivši premijer Šinzo Abe smrtno je stradao u julu prošle godine tokom govora u gradu Nara uoči izbora za Dom savetnika, gornji dom japanskog parlamenta.

To je uticalo da japanska policija pojača mere bezbednosti za VIP ličnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.