Njujork i Oslo najskuplji gradovi na svetu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2010, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork i Oslo najskuplji gradovi na svetu

CIRIH -

Njujork je i dalje najskuplji grad na svetu, ali ako se izuzmu troškovi za stanarine, prvo mesto zauzima norveška prestonica Oslo, gde su cene 35,4 odsto više od prosečnih u svetu, pokazalo je najnovije istraživanje švajcarske banke UBS.

Poređenje cena, zarada i kupovne moći u 73 velika grada sveta u periodu između marta 2009. i juna 2010. pokazalo je da na rang listi najskupljih slede Cirih, Ženeva, Tokio, Kopenhagen i Stokholm.

London se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << našao na 10, Pariz na 14, Dubai na 16. i Los Anđeles na 17. mestu. Moskva, koja se smatra skupim gradom, zauzela je na toj listi tek 44. mesto, popevši se sa 57. lane, prenele su agencije.

Najniže troškove života imaju Bukurešt, Manila i Mumbai. Iznenađujuće je da je Kuala Lumpur, glavni grad Malezije i njen finansijski centar, takođe među pet gradova na začelju.

Rangiranje je obavljeno prema ceni korpe od 122 proizvoda i usluga, standardnih za zapadnu Evropu, pri čemu je Njujork poslužio kao osnova za poređenje. Među proizvodima su se našli knjige, mleko, kompjuteri, cigarete i "big mek".

Analitičari su, međutim, skrenuli pažnju da žitelji, na primer, indijskog Mumbaija ne kupuju iste stvari kao oni u Cirihu, tako da u tom istraživanju postoji izvesna netačnost.

Po visini plata, na prvom mestu je Cirih, a slede Ženeva i Njujork, dok su najniža primanja u svetu u Džakarti, Manili i Mumbaiju.

Najveća kupovna moć stanovništva je u Cirihu, Sidneju, Majamiju i Los Anđelesu, a najniža u Džakarti, Najrobiju i Manili.

Studija UBS banke je takođe pokazala da se razlika u životnim troškovima stanovnika zapadnoevropskih i istočnoevropskih gradova za godinu dana smanjila za devet procenata i da sada iznosi 26 odsto, bez obzira na to da li se stanarine uzimaju u obzir.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.