Nestašica elektronskih delova

Izvor: TvojPortal.com, 29.Mar.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica elektronskih delova

 
(voa) Od transporta, do komunikacija i zabave, gotovo svi vidovi modernog života širom sveta, uskoro bi mogli da osete posledice zemljotresa u Japanu.

 

„Mnoge fabrike koje proizvode glavne elektronske komponente su oštećene. Neke od njih su oštećene direktno, a druge su oštećene tako što nemaju električnu energiju“, kaže Dejl >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Ford iz firme „IHS iSupply“
 
Nuklearna kriza je izazvala talas isključenja struje. Analitičar lanca snabdevanja elektronskim delovima, Dejl Ford, kaže da japanske fabrike oštećene u zemljotresu proizvode 25 odsto silicijumskih ploča na svetu. U njima su se proizvodili i poluprovodnici koji se koriste za kućne elektronske aparate – od kompjutera i mobilnih telefona, do digitalnih fotoaparata i konzola za igrice. Silicijumske ploče su potrebne čak i za ABS kočnice i transmisione sisteme u automobilima, bez obzira gde se prave.
„Neke fabrike automobila prekidaju proizvodnju, jer ne mogu da pribave odgovarajuće rezerve tih delova koji su potrebni za elektronske elemente koji se ugrađuju u automobile“, kaže Dejl Ford
„Tojota“ i „Honda“ u Japanu, pa čak i „Dženeral motors“ u Sjedinjenim Državama, privremeno prekidaju proizvodnju. Endi Kojl, generalni menadžer „Honde“ u centru Los Anđelesa, kaže da očekuje da uskoro dođe do nestašice automobila, pa čak i automobilskih delova.
„Manja snabdevenost će verovatno značiti da možda neće moći da se dobije boja koju želite, tako da će brzo morati nešto da se preduzme“, kaže Endi Kojl.
Analitičarka autoindustrije, Džesika Koldvel, kaže da do sada sve to nije uticalo na cene automobila.
„Od zemljotresa nismo videli da se išta promenilo zbog nesreće. Ali to ne znači da toga neće biti u budućnosti“, kaže Džesika Koldvel.
Ona dodaje da bi potrošači, ako se situacija u Japanu ne poboljša, mogli da počnu da osećaju posledice u aprilu.
Generalni menadžer prodavnice „Honda“ Endi Kojl, kaže da će potrošači možda na posletku morati više da plate.
„Zakon ponude i potražnje i dalje je na snazi i ako dođe do nestašice, ili makar mogućnosti nestašice, moglo bi doći do određenih poskupljenja, ili smanjenja mogućnosti za pogađanje", kaže Endi Kojl.
Što se tiče elektronskih proizvoda, Dejl Ford kaže da će potrošači možda morati duže da čekaju na neki od popularnih proizvoda, ali da to ne znači da će morati više i da ga plate.
„U ekonomskoj atmosferi u kakvoj živimo, kompanije će vrlo oklevati da prebace ta poskupljenja na potrošače", kaže Ford.
Analitičari kažu da mnoge elektronske kompanije i proizvođači automobila sada pokušavaju da pronađu proizvođače delova koji su im potrebni u drugim zemljama, ali da će u svakom slučaju biti potrebno nekoliko dana do šest meseci - da fabrike u Japanu nastave da rade punim kapacitetom. 

Nastavak na TvojPortal.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Japan izazvao nestašicu elektronskih delova

Izvor: S media, 29.Mar.2011

Od transporta, do komunikacija i zabave, gotovo svi vidovi modernog života širom sveta, uskoro bi mogli da osete posledice zemljotresa u Japanu. .."Mnoge fabrike koje proizvode glavne elektronske komponente su oštećene. Neke od njih su oštećene direktno, a druge su oštećene tako što nemaju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.