Južna Koreja: Sever ispalio još dve rakete sa aerodroma u Pjongjangu

Izvor: VOA, 17.Jan.2022, 11:09

Južna Koreja: Sever ispalio još dve rakete sa aerodroma u Pjongjangu

Severna Koreja je u ponedeljak je ispalila dva projektila za koja se pretpostavlja da su balističke rakete kratkog dometa sa aerodroma u svom glavnom gradu Pjongjangu, izvestila je vojska Južne Koreje, što je bio četvrti test od početka ovog meseca i ove godine. Japanska vlada je takođe izvestila o lansiranju, a glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno osudio je lansiranje kao pretnju miru i bezbednosti u regionu. Za manje od dve nedelje, Severna Koreja, naoružana nuklearnim oružjem, izvela je još tri probna lansiranja raketa, što je neuobičajena učestalost lansiranja. Dve probe su uključivale pojedinačne "hipersonične rakete" sposobne za velike brzine i manevrisanje nakon lansiranja, dok je poslednja, u petak, uključivao par balističkih raketa kratkog dometa (SRBM) ispaljenih sa železničkih vagona. Čini se da lansiranje u ponedeljak uključuje dva SRBM-a ispaljena istočno sa aerodroma Sunan u Pjongjangu, navodi se u saopštenju Združenog generalštaba Južne Koreje. Severna Koreja je koristila aerodrom za testiranje balističke rakete srednjeg dometa (IRBM) Hvasong-12 2017. Najnovija lansiranja izazvala su osudu i apel za dijalog od strane američke administracije koja je uvela nove sankcije zbog severnokorejskih lansiranja projektila i zalaže se za još oštrije sankcije. Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena uvela je u sredu prvi paket novih sankcija Pjongjangu i pozvala Savet bezbednosti UN da stavi na crnu listu nekoliko severnokorejskih pojedinaca i entiteta. Takođe je ponovljen je poziv Pjongjangu da se vrati pregovorima koji imaju za cilj smanjenje tenzija i ubeđivanje da preda svoj arsenal nuklearnog oružja i balističkih projektila. Severna Koreja je branila raketne testove kao svoje suvereno pravo na samoodbranu i optužila Sjedinjene Države da namerno eskaliraju situaciju novim sankcijama. U saopštenju uoči testova raketa u petak, severnokorejsko ministarstvo spoljnih poslova je navelo da, iako bi Vašington mogao da govori o diplomatiji i dijalogu, njegovi postupci pokazuju da je još uvek zaokupljen politikom "izolacije i gušenja" Severne Koreje. Lansiranja su usledila u trenutku kada se činilo da se Severna Koreja, izolovanija nego ikada pod samonametnutim zatvaranjem granica sa ciljem sprečavanja pandemije Kovida 19, spremala da otvori bar malo trgovine preko svoje kopnene granice sa Kinom. Kineski brokeri rekli su da očekuju nastavak redovne trgovine sa Severnom Korejom već u ponedeljak, nakon što je severnokorejski voz u nedelju stao u kineski pogranični grad na prvom takvom prelazu otkako su 2020. počela blokada granice protiv širenja koronavirusa.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ŠTA SE DEŠAVA SA SEVERNOM KOREJOM? Četiri raketne probe za manje od mesec dana

Izvor: Kurir, 17.Jan.2022

Severna Koreja u ponedeljak je izvela, kako se pretpostavlja, četvrtu raketnu probu ove godine, ispalivši dva projektila u okean kod istočne obale Korejskog poluostrva.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.