Japanski premijer: Ne planiramo da se pridružimo NATO-u

Izvor: B92, 24.Maj.2023, 12:04

Japanski premijer: Ne planiramo da se pridružimo NATO-u

Japan ne planira ulazak u NATO, dok odluka o otvaranju predstavništva Severnoatlantske alijanse u zemlji još nije doneta.

Ovo je izjavio japanski premijer Fumio Kišida.

"Japan nema planove da se pridruži NATO-u ni kao stalna ni kao pridružena članica. Međutim, postoji mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otvaranja predstavništva Alijanse u Tokiju. O ovoj temi se razgovara, ali do sada nije doneta nikakva odluka", kazao je Kišida.

On je istakao da će Japan nastaviti da jača saradnju sa državama članicama NATO-a i njihovim saveznicima s obzirom na teške izazove sa kojima se trenutno suočava međunarodni poredak.

Ranije su lokalni mediji javili da Alijansa sledeće godine namerava da otvori predstavništvo u Tokiju. Napominje se da će služiti kao kancelarija za vezu preko koje će zemlje NATO-a i Japan moći da se konsultuju o raznim pitanjima.

Očekuje se da će i drugi saveznici Alijanse u regionu, posebno Australija, Novi Zeland i Južna Koreja, moći da učestvuju u ovakvim razgovorima. Takva odluka može biti odobrena pre sledećeg samita NATO-a, koji će biti održan od 11. do 12. juna u Litvaniji.

Pročitajte još:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.