Izvor: Tech-Lifestyle.com, 21.Apr.2018, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan prihvata robote bez ikakvih predrasuda

Japanska vlada želi da poveća prihvaćenost tehnologije koja bi mogla premostiti procep prisutan u oblasti nege starijih osoba. Starijim osobama se govori da se naviknu na to da će se o njima brinuti roboti. Prema proceni do 2025 godine pojaviće se deficit od 370.000 pružaoca nege i vlada želi da poveća prihvaćenost tehnologije koja može premostiti taj procep.
Programeri se fokusiraju na proizvodnju jednostavnih robotskih uređaja koji će pomoći starijim osobama da ustanu iz kreveta i sednu u kolica ili da uđu u kadu. Međutim, Japanska vlada želi da vidi širi opseg moguće primene i nedavno je dopunila listu prioriteta kako bi obuhvatila robote koji mogu predvideti kada pacijenti moraju otići u toalet.
Roboti za podizanje se za sada koriste samo u 8% staračkih domova u Japanu, delimično zbog cene i delom zbog stava da se samo osobe trebaju brinuti o drugim osobama. Od strane primaoca nege naravno da je u početku došlo do određene doze psihološkog otpora.

Sa ciljem spuštanja cena i kompleksnosti, ovi tipovi robota još ne podsećaju na ljude ili pričaju sa korisnicima, ali koriste inteligentna rešenja kako bi pomogli ljudima u određenim situacijama.
Jedan primer su rešenja za elektronski potpomognutu mobilnost koja pomažu osobama tokom šetnje. Senzori detektuju ako se korisnik kreće uzbrdo ili nizbrdo i aktivira pomoćnu funkciju. Kada se pešak kreće nizbrdo, automatska kočnica se aktivira kako bi smanjio rizik od pada.
Prema ovoj Japanskoj strategiji robotizacije, vlada se nada da će četiri od pet primaoca nege prihvatiti robotsku pomoć do 2020 godine.

Nastavak na Tech-Lifestyle.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Tech-Lifestyle.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Tech-Lifestyle.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.