Čaba Silađi za RTS: Nedostaje mi bazen, ali nekako se snalazim

Izvor: RTS, 03.Apr.2020, 10:08

Čaba Silađi za RTS: Nedostaje mi bazen, ali nekako se snalazim

Samo 59,40 trebalo mu je da dopliva do norme za Tokio. Sada kada su Olimpijske igre otkazane, zanima nas šta jedan plivač može da uradi u izolaciji da održi formu na suvom. Preko skajpa iz Novog Sada Čaba Silađi je gostovao u Jutarnjem programu, sa njim je razgovarala Sanja Dragićević Babić. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Snalazim se kao i sve moje kolege. Uz pomoć dobrih prijatelja uspeo sam da improvizujem neku 'houm mejd' teretanu u lokalu koji se trenutno ne koristi. Zaista imam tu sreću da mogu da radim sve što bih inače radio u teretani. Dodatno trčim na traci, koja mi je najteži deo svega ovoga jer to je kao umesto plivanja, bar za srce. Sve to nije ni blizu fali mi bazen."

Koliko nedostaje bazen?
"Pa mnogo, mnogo. Mislim da je plivanje baš specifičan sport i da mi prosto baš ne možemo da nađemo drugu alternativu kako bismo simulirali te pokrete u bazenu. Tako da, evo tri nedelje kako smo van bazena, i u suštini je svaki dan sve teže i teže."
Kako sada izgleda jedan tvoj dan?
"Dosta je laganiji. Ustajem kasnije, oko pola osam. Zatim doručak i još malo odmorim, i tek negde između 10 i 11 odradim tening, koji traje do jedan-dva, malo duži, pošto samo jednom treniram. Posle toga imam celo popodne i predveče za sebe."
Zašto sada imaš više vremena u odnosu kada je stanje redovno?
"Pre svega zato što kada je stanje redovno imam trening u bazenu ujutru, imam popodne teretanu, zatim plivanje. To je nekih pet sati rada, ali opet dva puta se odlazi na bazen. Ovde je jedan odlazak u pitanju i pokušavam da se zadržim nešto više od dva sata. Taj odlazak na bazen oduzima dosta vremena, tako da trenutno imam vremena na pretek."
Kako je u Novom Sadu, da li građani poštuju mere prevencije kada je koronavirus u pitanju, kada ideš do teretane, da li ih vidiš?
"S obzirom na to da je sve to jako blizu, na tri minuta kako prodavnica, tako i mesto gde treniram, malo koga vidim, što je dobro. Ipak ja sam tu u centru blizu Spensa, blizu keja, tako da viđam ljude kako se kreću, ali nije kao pre dve nedelje kada su stvarno izlazili na kej i šetali. Sada kada ih vidim, oni idu da obavljaju nešto. Nije da samo idu da prošetaju, tako da se nadam da je to dobar znak."
Olimpijske igre su otkazane, tačnije pomerene za sledeću godinu. Da li to znači i više vremena za pripreme kada sve ovo prođe?
"Mislim da je to pitanje kako ko shvati. Ako pitate mene, ne. Nemam više vremena, jer prosto olimpijski ciklus traje četiri godine, i vi za četiri godine nemate dužu pauzu od dve nedelje, jednom godišnje. To je obično u avgustu kada se završi letnja sezona. Ja sam već tri nedelje van treninga, tako da kad ovo prođe, koliko god trajalo, svi mi ćemo početi od nule. Tako da ćemo od te nule imati nešto više od godinu dana da se spremimo za olimpijske igre. Umesto da imamo tri-četiri godine sa nekim kraćim pauzama. Tako da ako mene pitate nemamo više vremena."
Da li ste u kontaktu sa nekim drugim plivačima iz nekih drugih zemalja, šta oni kažu?
"Jesam. Pre svega sam u kontaktu sa našim plivačima i to svakodnevno, ali sam naravno u kontaktu i sa drugim plivačima, pre svega sa onima koji su i trenirali sa mnom. Mogu da vam kažem da Mađarska i Slovačka koje imaju manje brojke, za sada nemaju policijski čas, a imaju skoro duplo manje obolelih, tako da ne znam do čega je. Da li je zbog mentaliteta i discipline ljudi, ali očigledno da negde sa nekim labavijim merama imaju bolje rezultate, negde sa mnogo drastičnijim merama imaju gore. Tako da stvarno nema pravila."
Kako da provedemo jedan dan u kući, a da nam nebude dosadno?
"Da ne bih bio onaj koji samo govori da gledate filmove i čitate knjige. Ja bih da se svi sete redovnog stanja i kad su bili konstantno okupirani poslom, da se sete šta su želeli da urade. Šta su priželjkivali da urade kad bi imali jedan slobodan dan ili nedelju dana, a da to nije putovanje. Moj savet je da urade to", zaključio je Čaba Silađi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.