Azijski indeksi beleže najoštriji dnevni pad: Tržišta uzdrmale nove pretnje carinama Kini

Izvor: B92, 05.Avg.2019, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijski indeksi beleže najoštriji dnevni pad: Tržišta uzdrmale nove pretnje carinama Kini

Tokio -- Azijski indeksi imali su najoštriji dnevni pad za proteklih devet meseci zbog obnovljenih kinesko-američkih trgovinskih napetosti.

Juan je potonuo na najniži nivo tokom više od decenije. Investitori su sigurno utočište pronašle u jenu, obveznicama i zlatu.

MSCI Asia Pacific Index je potonuo 2,2 odsto na nivoe najniže još od januara. Kineski bluechip indeks CSI300 je pao 1 procenat, dok je korejski Kospi potonuo 2,1 odsto, na najniži nivo od decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2016. godine.

Tržišta su uzdrmale najnovije pretnje carinama na robni uvoz iz Kine, pa su ulagači potražili utočište za kapital u japanskom jenu, koji je u takvom okruženju ojačao na najviše nivoe u pet nedelja prema dolaru i najviši nivo tokom dve i po godine prema funti.

Američki predsednik izjavio je da će 1. septembra uvesti 10 odsto carine na robni uvoz iz Kine vredan 300 milijardi dolara, a nakon što su se američki pregovarači vratili sa trgovinskih pregovora iz Šangaja i izvestili da napredak nije postignut. Tramp je ustvrdio da Kina nije ispunila obećanja koja je dala u ranijim pregovorima.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.