Azijska tržišta: Pad indeksa zbog naznaka usporavanja u Kini

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jul.2015, 08:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijska tržišta: Pad indeksa zbog naznaka usporavanja u Kini

TOKIO - Na azijskim su burzama u petak cijene dionica pale jer su ulagači zabrinuti za gospodarstva u regiji, nakon izvješća koje ukazuje na daljnje usporavanje rasta u Kini.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,6 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,1 i 0,9 posto.

U Šangaju su cijene porasle oko 1 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bio na gubitku 1 posto. Od početka tjedna u minusu je oko 2 posto.

Azijske ulagače najviše zabrinjava usporavanje rasta kineskog gospodarstva. Jutros je objavljeno kako je PMI indeks proizvodne aktivnosti u lipnju pao peti mjesec zaredom, i to više nego što se očekivalo i na najnižu razinu od travnja prošle godine, na 48,2 boda.

To je samo nastavak u nizu loših makroekonomskih vijesti, nakon što je jučer objavljeno da je bruto domaći proizvod (BDP) Južne Koreje u proteklom tromjesečju porastao samo 0,3 posto, najsporije u posljednjih šest godina.

Pod pritiskom su i cijene dionica na Tokijskoj burzi, premda je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Japanu u lipnju porastao s 50,1 na 51,4 boda, što ukazuje na ubrzanje rasta gospodarstva.

"Japanski PMI podaci su dobri, no japanske dionice reagirale su na loše vijesti iz Kine. Svi su zabrinuti u vezi kineskog gospodarstva, pa su tržišta vrlo osjetljiva na svaki podatak", kaže Ayako Sera, ekonomistica u Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Loše je na azijska tržišta utjecao i jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu već treći dan zaredom, što je posljedica slabijih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata niza američkih kompanija.

A na valutnim je tržištima euro oslabio, nakon što se jučer njegov tečaj probio iznad razine od 1,10 dolara. Jutros se, pak, kreće oko 1,0980 dolara.

Jučer je grčki parlament prihvatio drugi paket reformi koje su nužne kako bi ta zemlja dobila novi paket međunarodne pomoći.

"Vijesti iz Grčke su pomogle, no gledajući fundamente, euro će prema dolaru dugoročno biti pod pritiskom. Europski gospodarski pokazatelji nisu tako snažni kao što su bili na početku godine, dok se američki Fed priprema za povećanje kamata", kaže Shinichiro Kadota, strateg u Barclays banci.

U fokusu ulagača na valutnim tržištima ponovno su razlike u monetarnim politikama. I dok se u SAD-u očekuje povećanje kamata, u eurozoni će se vjerojatno još dulje vrijeme voditi labava monetarna politika, s obzirom da Europska središnja banka na taj način nastoji potaknuti rast uspavanog gospodarstva.

I u Japanu se još dulje vrijeme očekuje zadržavanje labave monetarne politike, pa bi dolar mogao dodatno ojačati i prema japanskoj valuti.

Jutros se njegov tečaj kreće oko 123,90 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 124,05 jena.

A cijene su nafte, nakon što su jučer pale na najniže razine od početka travnja zbog strahovanja ulagača da je ponuda i dalje veća od potražnje, jutros nadoknadile dio gubitaka.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla za 0,7 posto, na na 48,80 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 55,50 dolara.

Cijena se zlata, pak, i dalje kreće oko najnižih razina u pet godina, 1.080 dolara po unci. Ipak, posljednjih je dana relativno stabilna, nakon što je u ponedjeljak potonula 4 posto, što je bio njezin najveći dnevni pad u gotovo dvije godine.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.