Abe traži istragu zbog tvrdnji Vikiliksa

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 21:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abe traži istragu zbog tvrdnji Vikiliksa

Japanski premijer Šinzo Abe zatražio je u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom, pokretanje istrage zbog tvrdnji Vikiliksa.

Kako se navodi, Abe traži istragu zbog tvrdnji da je Vašington špijunirao japanske političare, saopšteno je iz kabineta japanskog premijera.

"Premijer Abe je rekao da bi, ukoliko se ispostavi da je Japan bio predmet ovih aktivnosti, to moglo da ugrozi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << veze poverenja između saveznika i da bi on, u tom slučaju, morao da izrazi ozbiljnu zabrinutost",rekao je portparol premijera na konferenciji za novinare.

Abe je, takođe, zatražio da "slučaj bude istražen, a Vašington pruži objašnjenje", naveo je portparol, a preneo AFP.

Portparol je kazao da se Bajden u razgovoru izvinio japanskom premijeru zbog "izazivanja neprijatnosti", bez potvrde tvrdnji o špijuniranju.

Nakon razgovora dvojice zvaničnika Bela kuća se oglasila saopštenjem u kojem se ističu snažne veze dve države.

Vikiliks je u petak saopštio da ima izvode koji otkrivaju da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) godinama špijunirala japanske zvaničnike i vodeće kompanije.

Za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, Abe nije bio direktna meta prisluškivanja, ali drugi istaknuti političari jesu, prema navodima Vikiliksa, uključujući ministra trgovine Joićija Mijazavu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.