Japan traži istragu o navodima špijuniranja

Izvor: Akter, 05.Avg.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan traži istragu o navodima špijuniranja

Japanski premijer Šinzo Abe zatražio je danas od SAD da otvore istragu o navodima objavljenim na Vikiliksu prema kojima je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije

Portparol japanske vlade Jošihide Suga izjavio je da je Abe imao telefonski razgovor s američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom koji se, prema njegovim rečima, izvinio zbog "nanetih problema" ne potvrđujući navode Vikiliksa.

Vikiliks je 31. jula objavio dokumente koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << pokazuju da je američka vlada špijunirala japanske zvaničnike i kompanije. Među objavljenim dokumentima su i, kako se veruje, izveštaji američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA).

Četiri izveštaja te agencije imaju oznaku "strogo poverljivo", a odnose se na razgovore japanskih zvaničnika o međunarodnoj trgovini, klimatskim promenama, nuklearnoj energiji.

"Abe je Bajdenu rekao da bi odnosi između dve zemlje mogli da budu ugroženi ukoliko su te optužbe istinite", rekao je portparol japanske vlade i dodao da je od vlasti u Vašingtonu zatražena istraga i objašnjenje o tome.

Vikiliks je objavio i spisak prisluškivanih telefona, među kojima su brojevi Vlade, zvaničnika Banke Japana, brojevi u ministarstvima finansija i trgovine, kao i vladinog odeljenja za fosilna goriva i kompanija Micubiši i Micui.

Na sajtu Vikiliksa se navodi da je NSA imala 35 "tajnih ciljeva" u Japanu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.