Sreda, 05.08.2015.

21:45

Abe traži istragu zbog tvrdnji Vikiliksa

Japanski premijer Šinzo Abe zatražio je u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom SAD Džoom Bajdenom, pokretanje istrage zbog tvrdnji Vikiliksa.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako se navodi, Abe traži istragu zbog tvrdnji da je Vašington špijunirao japanske političare, saopšteno je iz kabineta japanskog premijera.

"Premijer Abe je rekao da bi, ukoliko se ispostavi da je Japan bio predmet ovih aktivnosti, to moglo da ugrozi veze poverenja između saveznika i da bi on, u tom slučaju, morao da izrazi ozbiljnu zabrinutost",rekao je portparol premijera na konferenciji za novinare.

Abe je, takođe, zatražio da "slučaj bude istražen, a Vašington pruži objašnjenje", naveo je portparol, a preneo AFP.

Portparol je kazao da se Bajden u razgovoru izvinio japanskom premijeru zbog "izazivanja neprijatnosti", bez potvrde tvrdnji o špijuniranju.

Nakon razgovora dvojice zvaničnika Bela kuća se oglasila saopštenjem u kojem se ističu snažne veze dve države.

Vikiliks je u petak saopštio da ima izvode koji otkrivaju da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) godinama špijunirala japanske zvaničnike i vodeće kompanije.

Za razliku od nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda, Abe nije bio direktna meta prisluškivanja, ali drugi istaknuti političari jesu, prema navodima Vikiliksa, uključujući ministra trgovine Joićija Mijazavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: