Amerikanci izlaze na birališta

Izvor: RTS, 06.Nov.2018, 09:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerikanci izlaze na birališta

Građani SAD danas glasaju. Biraju sve članove Predstavničkog doma Kongresa, trećinu senatora i 36 guvernera saveznih država. Očekuje se najveća izlaznost u poslednje tri decenije. Analitičari i medijske kuće i dalje se ne usuđuju da prognoziraju pobednika, ali mnogi te izbore vide kao referendum o politici Donalda Trampa.
Zbog različitih vremenskih zona prvi su na glasanje izašli stanovnici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vermonta. U ovoj saveznoj državi birališta su otvorena u pet časova ujutru po lokalnom vremenu, a sat i dva kasnije krenulo je glasanje i u većem delu američke istočne obale. 

Bi-Bi-Si navodi da će na većini biračkih mesta u SAD glasanje trajati 12 sati, a prva birališta će biti zatvorena u Kentakiju i Indijani, a potom i širom juga SAD, uključujući za ove izbore ključne savezne države Džordžiju i Floridu. 
Današnji izbori smtaraju se nekom vrstom referenduma o dvogodišnjem radu predsedenika Donalda Trampa u Beloj kući.
Trampova popularnost pala je na između 38 i 41 odsto birača na na nacionalnom nivou, što je najniži postotak u poslednje dve decenije. Međutim, Trampova podrška među tvrdim republikanskim biračima iznosi 85 odsto.
Ono što raduje obe stranke jeste velika izlaznost, barem uoči izbora, s obzirom na to da je već 32 miliona građana glasalo, ili putem pošte ili lično, u državama u kojima je dozvoljeno rano glasanje, a to je 11 miliona više u odnosu na 2014 godinu.
Poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da demokrate imaju ozbiljnu šansu da osvoje Predstavnički dom, dok bi republikanci zadržali senat.
Međutim, nekadašnji dopisnik Politike iz Vašingtona Milan Mišić ukazuje da su prognozeri oprezni jer su se svi opekli 2016. prognozirajući sigurnu pobedu Hilari Klinton, koja je tada imala 70 odsto statističkih šansi.
Pogledaj vesti o: Izlaznost na izborima

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Mišić: Izbori u SAD referendum o politici Donalda Trampa

Izvor: RTS, 06.Nov.2018

Širom Sjedinjenih Američkih Država održavaju se izbori za Kongres i delimični izbori za Senat i 36 guvernera saveznih država koje mnogi vide kao referendum o politici predsednika Donalda Trampa. Nekadašnji dopisnik "Politike" iz Vašingtona Milan Mišić navodi za RTS da izbori predstavljaju...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.