Za nama su izbori sa najmanje teških tema i teških reči, i verovatno sa najmanje neizvesnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2020, 20:21

Za nama su izbori sa najmanje teških tema i teških reči, i verovatno sa najmanje neizvesnosti

Ako bismo ove izbore pokušali da uporedimo sa svim prethodnima, zapamtićemo ih po ublažavanju predizborne retorike sa svih strana, po najmanjem izrabljivanju velikih tema, kakve su Kosovo i Metohija, Evropska unija, ekonomija i standard građana i borba protiv korupcije, ali i po najvećem broju gotovo, pa estradnih nastupa.

Iako je početak godine najavljivao oštru kampanju, punu uvredljivih poruka, one su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << izostale, zbog toga što se na njima nije donosila suštinska odluka o tome ko će odneti ubedeljivu pobedu, smatraju analitičari.

"Ovde ima trka samo u tzv. konstruktuvnoj i satelitskoj opoziciji, da li će neko od njih da preskoči 3%, to je jedina utakmica, ovo je sve ostalo jedna prijateljska, sparing utakmica", smatra Cvjetin Milivojević.

Vlast je retoriku ublažila, moguće zbog činjenice da će posmatračke izveštaje s pažnjom pratiti na Zapadu, ali i u Moskvi i Pekingu, smatraju stručnjaci.

"SNS je imala vrlo izražen motiv da ova kampanja protekne mirno jer će većina ljudi koji posmatraju izbore, koji daju neki finalni sud o tome u kakvom se okruženju ova kampanja vodi", kaže Bojan Klačar.

"Vi vidite da su tri poslaničke grupe u Evropskom Parlamentu faktički definisale izbore u Srbiji kao nedemokratske, što je vrlo opasno. Mislim da naša vlast olako prelazi preko toga", kaže Cvjetin Milivojević.

Opozicija je, moguće, s druge strane, shvatila da bi negativna kampanja mogla loše da utiče na njihovo uporište u biračkom telu.

"Opozicija, i ona koja bojkotuje, i ona koja ne bojkotuje izbore je shvatila da istraživanja javnog mnjenja su pokazala da negativna kampanja, teška retorika nije nešto što donosi glasove", kaže Bojan Klačar.

Ovogodišnji slogani: "Za našu decu", "Nek maske padnu", "Da napravimo red", "Mi stojimo postojano" i drugi, za razliku od onih iz devedesetih godina, među kojima su bili: "Pošteno", "Zrelo je", "Jul je kul", "Tako treba" i "Svi smo mi pomalo socijalisti", pokazuju da je tokom njihovog kreiranja bilo intervencija marketinških konsultanata i da je osluškivana volja birača. Slogani iz devedesetih su bili prilično naivni, smatra Klačar.

"Ukupno govoreći, stručno govoreći, slogani nisu bili kreativni, vidi se da tu nedostaje novca da se ti slogani eksploatišu, vidi se da tu nedostaje novca da ti slogani zapravo dobiju svoju najkonkretniju moguću svrhu, a to je da postanu deo jakih kampanja u političkim spotovima, a ustvari, u Srbiji manje, više, samo jedna, ili dve stranke imaju ozbiljne kapacitete da te slogane ozbiljno eksploatišu kroz političke spotove", kaže Klačar.

Više nego ikada ranije, ovu kampanju obeležili su estradni nastupi političara. Predsednik SPS, Ivica Dačić, kome to nije prvi put, pevao je na predizbornoj konvenciji na stadionu Tašmajdan okupljenim pristalicama pesmu "Tamo daleko".

"Kad vratim film, pa i Dačić je počeo da peva tek pre desetak godina, nije ni on počeo da peva u mladosti. Ja sam sticajem okolnosti s njim studirao. Prema tome, očigledno da je neko prepoznao da mora malo da popusti taj gard i da mora da bude malo tog izliva osećaja, nazovite to kako hoćete, jedne vrste intimiziranja sa publikom koja je tu došla", kaže Milivojević.

Lider opozicionog "Pokreta slobodnih građana", glumac Sergej Trifunović, imao je više viralnih i javnih nastupa, od pevanja četničkih pesama u kafani, do pevušenja slobodnog prepeva pesama Svetlane Ražnatović.

"On se igra, znači može da peva pesme o junaku Armije BiH, generalu Divjaku, ali može da peva i četničke pesme, i uvek može da prebaci na tu varijantu: "Pa, ja sam glumac. Ja nisam političar i ja se verovatno igram sa svima vama" i verovatno jeste reč o jednoj lepoj igri, kaže Milivojević.

Lider Socijaldemokratske partije, Rasim Ljajić, bacio se u masu birača okupljenih na konvenciji u Novom Pazaru.

"Taj potez i nije loš iz ugla političara, zato što on pokazuje dve stvari, da mu je stalo i da je deo zajednice kojoj pripada. Na kraju krajeva, to pokazuje i da on ima poverenje u tu publiku i to da će ga ona zaista dočekati na rukama", kaže Bojan Klačar.

"Mislim da je on privatno čovek koji voli umetnost, čovek koji piše pesme, mislim da čak i komponuje i mislim da je čak i neki hit napisao, tako da mi nekako taj način komunikacije, taj estradni, to "Evo vam srce", što priliči i sportistima, a da, on je i čovek koji je sportski radnik, to mi nije toliko nespontano", kaže Milivojević.

Za nama su izbori sa najmanje teških tema i teških reči i verovatno sa najmanje neizvesnosti do sada. Jedina neizvesnost koja bi mogla da zanima javnost, pa i kladioničare jeste koliko će lista, od ukupno dvadeset i jedne, uspeti da pređe umanjeni cenzus od tri odsto.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.