TREĆI IZBORI ZA ČETIRI GODINE? Evo ko bi od toga mogao da PROFITIRA, a nisu NAPREDNJACI

Izvor: Blic, 14.Jun.2017, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TREĆI IZBORI ZA ČETIRI GODINE? Evo ko bi od toga mogao da PROFITIRA, a nisu NAPREDNJACI

U srpskoj javnosti se već neko vreme "šuška" da bi sa beogradskim lokalnim izborima naredne godine, mogli da budu održani i vanredni parlamentarni. U SNS ovu mogućnost na prvu loptu, čini se, da ne odbaciju.

Ako se to desi, to bi bili treći vanredni parlamentarni izbori za četiri godine - posle redovnih 2012, imali smo vanredne 2014, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zatim 2016, a sledeći su mogući 2018. godine.

Iako će predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra popodne saopštiti ime mandatara za sastav nove-stare vlade, spekuliše se da će ona, ko god bude bio na njenom čelu, potrajati do proleća 2018. kada se u prestonici održavaju redovni gradski izbori.

Računica je takva da bi vanredni izbori zapravo bili dodatna snaga beogradskim, jer SNS u glavnom gradu ima dobar rejting, ali ne i takav, neprikosnoven, kao u ostatku Srbije. Osim toga, imati vlast u Beogradu uvek je bilo važno, što politički, što simbolički.

- Kako sada stvari stoje, ideja je da premijer koji će sutra biti imenovan, što će 90 odsto biti Ana Brnabić, potraje do kraja marta kada će biti raspisani izbori za Beograd, i da se tada, u isto vreme, ide i na parlamentarne - priča izvor "Blica" blizak Vladi Srbije.

Međutim, kako navodi, druga opcija koja je u opticaju jeste da Ana Brnabić uđe u SNS, i da u toj varijanti bude "dugoročni premijer", a ne ovako kratko kako joj predviđaju.

Proteklih meseci pričalo se i o tome da se vanredni parlamentarni izbori održe i uz aprilske predsedničke izbore, kako bi pobeda SNS na njima bila lakša i još upečatljivija.

- Međutim, Vučić je tada rekao, "kako da objasnim ljudima da opet idemo na vanredne izbore", a imali smo ih pre godinu dana. Ovako, ako se održe sledeće godine, razmak nije toliko mali, koliki bi bio da su održani u aprilu ove godine - priča naš izvor.

U SNS ne odbacuju

U SNS još uvek nema jasnog stava o tome da li beogradski i parlamentarni izbori treba da se održe zajedno, ali se ova mogućnost ni ne odbacuje.

Potpredsednik SNS Milenko Jovanov kaže za "Blic" da je ovo pitanje "krajnje hipotetičko" i da je "teško pričati o nečemu što bi eventualno moglo da se desi na proleće iduće godine".

- Što se nas u SNS tiče, za razliku od ovih iz opozicije koji kao traže izbore, a Boga mole da ih ne bude, u svakom trenutku smo spremni da izađemo pred građane Srbije i čujemo njihov sud o tome u koga imaju najviše poverenja - kaže Jovanov.

Teško je precizirati

Njegova koleginica iz stranke, takođe potpredsednica naprednjaka, navodi da je za raspisivanje parlamentarnih izbora potrebno da se steknu određeni uslovi.

- SNS je svesna specificnosti situacije na političkoj sceni Srbije i u skladu sa stanjem na terenu ćemo reagovati. Odluku o raspisivanju mogućih parlamentarnih izbora teško je precizirati u ovom trenutku - kaže za "Blic" Marija Obradović, potpredsednica SNS.

Ko gubi, ko dobija

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora imalo bi za pojednine stranke dobre, ali loše strane, objašnjava politički analitičar Dragomir Anđelković.

Za SNS bi njihovo održavanje, kaže on, bilo korisno "jer mnogo bolje stoje u Srbiji nego u Beogradu".

- To bi bila prilika da se uz komunalne, lokalne teme, u priču "ubace" i nacionalne, gde bi Vučić verovatno bio u prvom planu, a stranka dobila više. Nije retko da ljudi po inerciji glasaju na izborima, pa bi verovatno tako bilo i ovog puta. Međutim, ako se budu održavali samo izbori u Beogradu, pitanje je kakav bi bio rezultat, jer žitelji prestonice nemaju preveliko poverenje u aktuelno gradsko rukovodstvo - priča Anđelković.

SNS ne gubi ništa

Ako i bude izbora za oba nivoa vlasti, oni po SNS uopšte neće biti loši, naprotiv, ova stranka zbog toga neće izgubiti ništa. Drugo pitanje je, kaže naš sagovornik, "da li je za Srbiju dobro da često imamo vanredne izbore".

- To bi mogao da bude argument koji bi opozicija mogla da iskoristi, ali do sada u tome nije uspevala, a Vučić je uvek nalazio dobra objašnjenja zašto izbori treba da se održe - objašnjava Anđelković.

Janković i Jeremić u parlamentu

Sa druge strane, za opozicione stranke u Srbiji bilo bi dobro da parlamentarnih izbora ne bude. U tom slučaju, one bi sve svoje snage uperile u Beograd, a u prilog im ide i to što u glavnom gradu imaju mnogo bolji rejting nego na nivou Srbije.

- Međutim, za Sašu Jankovića i Vuka Jeremića ne bi bilo loše da bude i parlamentarnih izbora, jer bi na taj način mogli da uđu u Skupštinu Srbije i imaju svoje predstavnike. Opet, nekim drugim strankama ne bi odgovarali, jer verovatno ovog puta ne bi prešle cenzus - kaže Anđelković, uz opasku da bi izbori možda doveli do novih podale u i onako neorganizovanoj i rascepkanoj opoziciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.