Sudbonosni izbori

Izvor: Deutsche Welle, 15.Mar.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sudbonosni izbori

Da li će Marko Rubio uspeti da pobedi na predizborima u američkoj saveznoj državi Floridi, na svom domaćem terenu? Ukoliko mu to ne pođe za rukom, on ispada iz trke za republikanskog kandidata.

Džesika Fernandez je ljuta. Na 28 stepeni Celzijusa u hladu, ona tegli gomilu plakata kroz ulice jednog predgrađa u Majamiju. Ide od vrata do vrata i pokušava da nagovori ljude da na predizborima u utorak (15.3.) svoj glas daju „svom senatoru“. To je Marko Rubio. A onda na telefonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << čita ono što je u jednom televizijskom intervjuu rekao senatorov portparol: u saveznoj državi Ohajo ljudi bi trebalo da svoj glas daju konkurentu – tamošnjem guverneru Džonu Kejsiku.

Džesika Fernandez u kampanji

Uspešna karijera

Džesika pokušava da sakrije svoj bes: „To sigurno ima veze sa strategijom da se zaustavi Donald Tramp“. Ona će, kaže, ljudima za svaki slučaj reći da glasaju za Rubija, a ne za nekog drugog.

Ona voli Rubija zato što je on, baš kao i ona, kubanskog porekla. „On je napravio karijeru od dna do vrha“, kaže Džesika i dodaje da on razume mlade ljude koji moraju da se zadužuju da bi mogli da studiraju. Rubio je, dodaje, tek pre par godina vratio kompletan dug iz studentskih dana. Osim toga, kaže, dobro se snalazi na spoljnopolitičkoj sceni.

Ona smatra da bi Latinoamerikanci u većoj meri podržali Republikansku stranku ako bi njen kandidat bio Rubio. Ta manjina je 2008. i 2012. bila važan izvor glasova za Baraka Obamu. Prvi Afroamerikanac u Beloj kući obećao je novi Zakon o doseljavanju, ali on nije prošao u Kongresu. Kubanci na Floridi zbog toga nisu bili preterano razočarani: oni ionako, nakon godinu dana provedenih u SAD, dobijaju dozvolu boravka i rada. Ali imigranti iz Meksika ili Bolivije i dalje muku muče s rigidnim američkim pravilima doseljavanja. Tu neće ništa značajno da se promeni ni ako Rubio postane predsednik SAD.

Rubiov izborni štab u Majamiju

Nemotivisani

U centrali u Majamiju iz koje Rubio koordinira predizbornu kampanju, u trenutku u kojem smo navratili, vlada rezervisani entuzijazam oko mladog senatora. Tu je troje članova tima koji preko telefon pokušavaju da pridobiju potencijalne simpatizere. Drugi jednostavno sede i ništa ne rade. To ne može da se uporedi s oduševljenjem koje demonstriraju pristalice kandidata Demokratske stranke Bernarda „Bernija“ Sandersa.

Članovi Rubiovog tima znaju da, prema poslednjim anketama, Tramp vodi. To nije nešto što motiviše. Nadkav Nalobi ipak širi optimizam: „Barak Obama i Džordž Buš su uneli podele u našu zemlju. Rubio bi opet mogao da poveže ljude“, kaže taj 24-godišnjak. On je upravo završio studije ekonomije i želi da uradi „nešto dobro“ pre nego što se baci u poslovne vode.

Rubio na predizbornima deluje nekako umorno i „načeto“. Njegov glas je, zbog brojnih nastupa, postao mračan i hrapav. Ali i dalje ignoriše pozive Teda Kruza, senatora iz Teksasa, ili biznismena Donalda Trampa, da se konačno povuče iz kampanje.

„Ne verujte anketama“

Ove godine prvi put na izbore: Džon, Nik i Hans

„Rubio će da pobedi!“ Osamnaestogodišnji Džon Mikeli i njegovi prijatelji Nik Mena i Hans Oner u to su uvereni. Oni su još uvek učenici u Boka Rejtonu, udaljenom oko sat vremena vožnje od Majamija ka severu. Njih trojica će ove godine po prvi put u životu da biraju. Džon se veoma angažuje za republikance. Ima 25.000 pratilaca na Tviteru koji redovno poručuje da svoj glas daju Rubiju. „Kruz je gora verzija Trampa“, smatra Džon.

Ukoliko Rubio izgubi u Floridi, „sunčanoj državi“ kako je zovu u SAD, on će, kako je najavio, podržati guvernera Džona Kejsika. Džon Mikeli i njegovi prijatelji pomažu u organizaciji „debatne zabave“. Zadnji deo jednog bara rezervisan je za ljude koje interesuje politika. Došlo je četrdesetak birača koji zajedno na velikim ekranima prate debatu republikanskih kandidata. Konobari donose kolu, pivo i hamburgere. Raspoloženje je opušteno.

Florida za „Hilari“?

Opušteni su i glasači Hilari Klinton. Njih oko 250 okupilo oko podne u Tampi gde bi ona trebalo da održi govor. Dvorana je zamračena, pored pozornice bend svira muziku Santane. Oni najverniji se pozicioniraju na pozornici, raspoređeni u nekoliko redova. Kako raspoloženje ne bi splasnulo, dve mlade žene su ispred njih i skandiraju predizborne slogane. Ali i njih dve su se umorile – nakon što je Hilari zakasnila oko sat vremena.

Hilari Klinton: Rutinski nastup u Tampi

Sve živne nakon što lokalni političari najave da je stigla Hilari. Kandidatkinja deluje sveže i pored svojih 69 godina. Govor odrađuje rutinski, svog stranačkog protivkandidata Sandersa naziva „naivnim“ i oštro napada Donalda Trampa. U Floridi „Hilari“ vodi ispred „Bernija“. Podržavaju je Afroamerikanci, Latinoamerikanci i žene – i to joj donosi solidnu prednost. Nakon polusatnog govora, Hilari deli autograme i u podužoj koloni vozila odlazi dalje – na sledeći predizborni skup.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.