Pisac Milan Tripković o dvojakoj ulozi- ulozi izdavača i ulozi pisca (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Feb.2023, 16:44

Pisac Milan Tripković o dvojakoj ulozi- ulozi izdavača i ulozi pisca (AUDIO)

Izbori za najbolji roman i najbolju knjigu lansirali su izdavačke kuće malo znane široj čitalačkoj javnosti. Debitantski roman Marijane Čanak “Klara, Klarisa“ bio je među 5 u obe selekcije. Izdavač je novosadski “Bulevar buks“ Milana Tripkovića, takođe pisca čiji je roman „Klub istinskih stvaralaca“ bio u najužoj konkurenciji za NIN-ovu nagradu.

Za Radio Novi Sad govorio je Milan Tripković:

Na pitanje novinarke da prokomentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kakvo je iskustvo iz pozicije izdavača knjige koja se našla u najužem krugu za dve najprestižnije nagrade  "NIN-ovu" i "Vitalovu" a ipak iz jedne marginalizovane pozicije, u odnosu na velika izdavačka imena, Tripković objašnjava:

"Iskustvo je odlično i jako zanimljivo učestvovati u svemu tome. Knjiga "Klara, Klarisa" koju smo objavili u novembru, zahvaljujući tim finalima i najužim izborima za "NIN-ovu" nagradu, objavljeno je drugo izdanje ove knjige. Nema sumnje da medijska prisutnost pomaže knjizi. Podsticajna je i za izdavačku kuću i pisca ova medijska prisutnost ali najviše interesovanje kod čitalaca."

Roman Milana Tripkovića koji ima dvojako značenje "Klub istinskih stvaralaca" može se reći da je satira na ono što je književna javnost i književni život. Pisac komentariše da je sva polemika u vezi njegove knjige u osnovi umetnička sujeta i dodaje da je previše jalovih polemika u našem društvu, i da je poželjno izbegavati to "valjanje u blatu" jer ništa dobro ne može izaći. Najvažnije mu je mišljenje čitalaca koje je dominantno pozitivno, barem ono koje stiže do pisca i da knjiga ne bi imala toliki medijski publicitet da nije imala takvu recepciju-zaključuje pisac romana " Klub istinskih stvaralaca".

Detaljnije u audio zapisu:

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.