Nikolić tema i u Briselu

Izvor: B92, 19.Apr.2011, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić tema i u Briselu

Brisel -- U Briselu su poslanici srpskog i evropskog parlamenta posle zajedničkog sastanka pozvali lidera SNS Tomislava Nikolića da prekine štrajk glađu i žeđu.

Poslanici dva parlamenta imali su danas zajednički sastanak u Briselu.

"Imajući u vidu rastuće političke tenzije u Beogradu i manjak međusobnog poverenja između vladajuće koalicije i pozicije, peti interparlamentarni sastanak EP-Srbija poziva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << lidera SNS-a Tomislava Nikolića da odmah prekine štrajk glađu", navodi se u izjavi koja je usvojena nakon sastanka.

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su lidera SNS Tomislava Nikolića da prekine štrajk glađu, rekao je za agenciju Beta predsednik Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije Laslo Varga.

U posebnom saopštenju koje se odnosi na političku situaciju u Srbiji, prema rečima Varge, evroposlanici su, takođe, pozvali sve političke aktere u Srbiji da rade na jačanju institucija, kao i da političke problema rešavaju "upravo u okviru institucija".

To je važno "pre svega zbog mogućnosti da do kraja godine stignemo do statusa kandidata, ukoliko se budemo bavili reformama, a ne nečim drugim", poručio je Varga završnog dana Petog interparlamentarnog sastanka Srbija-Evropski parlament.

On je dodao da je parlamentarna delegacija Srbije sa svojim evropskim kolegama danas razgovarala o usklađivanju zakonodavstva sa novim Ustavom Srbije, o ekonomskoj situaciji u zemlji i regionalnoj saradnji.

Varga je naveo da je najveća pažnja posvećena pitanjima koja se tiču izmena izbornog zakonodavstva kada se radi o blanko ostavkama i redosledu poslanika na izbornoj listi.

On je, takođe, rekao da je na sastanku istaknuto da što pre treba doneti zakon o javnoj sredini i zakon o izvornim prihodima Vojvodine, a evroposlanici su, prema njegovim rečima, pozdravili odluku da se otvori predstavništvo Vojvodine u Briselu.

Varga je istakao da su sve poruke poslanika EP upućene članovima srpske delegacije bile pozitivne i ohrabrujuće.

"Niko nas nije preterano ili neargumentovano kritikovao, što je ponekad bio slučaj ranije. Poslanici u EP su svesni da su pred nama ključni meseci u procesu evropskih integracija. To su meseci u kojima zaista treba da radimo, zato što je, i to je poslednja rečenica u ovom zajedničkom saopštenju, nadohvat ruke dobijanje statusa kandidata", naveo je Varga.

On je dodao da su evroposlanici, takođe, pokušali da upozore srpsku delegaciju na posledice ukoliko se Srbija "ne koncentriše na ono što je u ovom trenutku važno, a to su reforme, donošenje svih potrebnih zakona i ispunjavanje svih onih kriterijuma koje od nas očekuje Evropska komisija za pozitivno mišljenje".

Na Petom interparlamentarnom sastanku Srbija-Evropski parlament, delegaciju Srbije predvodio je predsednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Laslo Varga, a delegaciju EP Eduard Kukan.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.