NOVI PROTESTI, STARI ZAHTEVI: Srbi traže da im se omogući pristup radnim mestima i školama, KFOR nastavlja da ignoriše

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023, 10:40

NOVI PROTESTI, STARI ZAHTEVI: Srbi traže da im se omogući pristup radnim mestima i školama, KFOR nastavlja da ignoriše

Protesti lokalnih Srba ušli su u sedmi dan.

Mirno je danas na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Laposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika Kfora i građana koji su mirno protestovali.

Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji ispred opštinskih zgrada dežuraju i noću, traže da se specijalci povuku sa severa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << KiM, da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni pre izbijanja sukoba između pripadnika Kfora i građana, 29. maja.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu.

Tamo su pripadnici Kfora razvukli bodljikavu žicu uz samu kapiju osnovne škole, onemogućivši tako i pristup srednjoj školi, koja se nalazi u istoj zgradi gde je i opština. Kfor i dalje obezbeđuje pripadnike policije i specijalne policije takozvanog Kosova, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a u Zvečanu i najvažnije raskrsnice i prilaze gradu, što je zahtev Srpske liste i tamošnjih meštana.

Evropska unija i zemlje Kvinte su pozvale na deeskalaciju situacije, osudivši prethodno vladu u Prištini za nasilno dovođenje albanskih gradonačelnika u većinski srpske opštine na severu Kosova i Metohije.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Deveti dan protesta Srba: Na severu Kosova mirno, građani se okupili u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku

Izvor: Blic, 04.Jun.2023

Mirno je danas na severu Kosova i Metohije, danima posle nasilnog ulaska specijalne policije takozvanog Kosova u opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku i posle sukoba pripadnika Kfora i građana koji su mirno protestovali.

Nastavak na Blic...

KURTI TVRDOGLAVO NASTAVLJA PO SVOM: "Dobro je što su gradonačelnici u svojim kancelarijama, nema kompromisa sa demokratijom"

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Jun.2023

Povodom zahteva SAD i EU za povlačenjem pripadnika Kosovske policije iz opštinskih zgrada, on je rekao da se ova tačka može preispitati...Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas da su opštinske zgrade na severu Kosova mesta na kojima gradonačelnici treba da rade...Kurti je u jutarnjem programu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Srbi sa sjevera KiM: Protesti do ispunjenja zahtjeva

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Jun.2023, 10:19

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, ispred zgrada lokalne samouprave, Srbi već osmi dan protestuju, tražeći da pripadnici policije napuste opštinske zgrade u koje su nasilno ušli, uvodeći albanske gradonačelnike.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.