Milivojević: Haradinaj će profitirati na izborima

Izvor: RTS, 23.Jul.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milivojević: Haradinaj će profitirati na izborima

Diplomata Zoran Milivojević rekao je za RTS da će Ramuš Haradinaj nastojati da kapitalizuje svoj visok politički rejting koji je ostavrio tvrdom politikom prema kosovskom pitanju i vrlo je moguće da na sledećim izborima ostvari uberdljivu većinu u odnosu na svoje rivale u koaliciji.
Devet je godina od završetka procesa koji je protiv Ramuša Haradinaja u dva navrata vođen u Hagu, on se vraća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tamo, ovoga puta po pozivu Specijalnog suda za zločine OVK. Sutra će u svojstvu osumničenog dati izjavu pred tužiocima.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Zoran Milivojević je rekao da je ovo jedan u nizu razgovora koje treći po redu tužilac obavlja sa osumnjičenim za ratne zločine i završiće se kao prethodni.
"Bilo bi veliko iznenađenje da Haradinaj povuče neke posledice ovog puta, prema tome, on će se sutra sasvim sigurno vratiti i nastavlja se politički provces koji je nastao njegovom ostavkom", rekao je Milivojević.
Smatra da je taj proces suština o čemu treba da se razgovara i našta treba obratiti pažnju.
Prema njegovim rečima, Haradinaj će nastojati da kapitalizuje svoj visok politički rejting koji je ostavrio tvrdom politikom prema kosovskom pitanju i vrlo je moguće da na sledećim izborima ostvari uberdljivu većinu u odnosu na svoje rivale u koaliciji.
Treba računati da formira i vladu i na nastavak tvrde politike koja mu donosi rezultat, kaže diplomata.
"Prema tome, da li je trik ili nije, Haradinaj će u svakom slučaju iz ovih izbora profitirati i mi sa tim moramo računati", kaže on.
Ako do toga dođe, ističe Milivojević, onda treba računati na nastavak te politike ali onda je to za nas znak da ta politika ima podršku određenih centara moći na Zapadu.
"Bez obzira na verbalna zalaganja da dođe do proboja kada je reč o dijalogu, da se uvaži stav Srbije - da se ukinu takse, ako on ostvari taj rezultat - onda je sigurno da ta politika ima podršku i onda je to ozbiljan scenario koji podrazumeva i pritisak na Srbiju da u stvari prizna kosovsku nezavisnost", istakao je Milivojević.
"Srbi moraju da učestvuju na izborima na KiM"  
Ističe da Srbi moraju da učestvuju na izborima na KiM jer je njihovo učešće neophodno da ostvare deset mandata koje imaju tamo, što je garancija za njihovo učešće ne samo u političkim procesima nego i u političkom sistemu koji postoji na KiM - što njima daje šansu da zaštite interese poltičkim sredstvima u situaciji kada su pod pritiskom.
Govoreći o hapšenjima Srba na KiM, kaže da je to deo jednog novog mozaika i nove metodologije pokušaja priznanja nezavisnosti Kosova pritiskom na Srbe gde imate i politička i nasilna sredstva.
"U politička sredstva uračunavam takse a u nasilna hapšenja, tajne liste. Imam utisak da se radi o jednom dogovorenom scenariju koji treba da dovede Srbe u poziciju da prihvate nešto što do sada nije moglo da bude verifikovano, kosovska državnost se nije potvrdila i ovo je nova metodologija da se to po svaku cenu potvrdi pritiskom, ucenenama i načinima koje Srbe dovode u nemoguću situaciju da odustanu od prncipa i strateških ceiljeva", zaključio je Milivojević.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.