Izbori u Srbiji pokazali da građani podržavaju evropsku integraciju

Izvor: Southeast European Times, 20.Mar.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Srbiji pokazali da građani podržavaju evropsku integraciju

Rezultati vanrednih izbora pokazuju da građani Srbije žele članstvo u EU, kažu eksperti.

20/03/2014

Igor Jovanović za Southeast European Times iz Beograda -- 20.3.2014.

Ubedljiva pobeda Srpske napredne stranke (SNS) na vanrednim izborima pokazuje da zemlja ne samo da je spremna da nastavi dalje na svom putu ka EU, nego i da građani odbacuju svako protivljenje evropskoj budućnosti zemlje, kažu eksperti i analitičari.

SNS, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u središtu svoje platforme navodi evropsku integraciju, ekonomske reforme i borbu protiv korupcije i kriminala, moći će sam da formira vladu nakon osvajanja otprilike 50 odsto glasova na izborima 16. marta ili 158 od ukupno 250 mandata u skupštini.

Nijedna od stranaka koje se protive evropskoj integraciji nije uspela da pređe prag od 5 odsto.

U svom prvom javnom obraćanju nakon saopštavanja izbornih rezultata, Aleksandar Vučić, koji će verovatno biti novi premijer, rekao je da će država nastaviti svojim putem ka EU i sprovesti brojne ekonomske reforme.

„Pred nama su teške reforme“, izjavio je Vučić. „Srbija ima budućnost u kojoj će njena deca živeti neouporedivo bolje nego danas. Do toga nećemo doći lako, ali građani su prepoznali veliku priliku da možemo da budemo odgovorniji, da radimo više i da se ponašamo drugačije.“

Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji, kaže za SETimes da SNS sada ima kapacitet da sama sprovede neophodne reforme za evropsku integraciju.

„To bi trebalo da stvori jedan stabilan okvir za proces evropskih integracija, ali će to biti i test za novu vladu koja će morati da uključi veliki broj drugih društvenih aktera u posao koji je u suštini posao vlade“, navela je Bobićeva.

Nova vlada neće promeniti stavove odlazeće administracije oko ključnih političkih pitanja, kao što su Kosovo i EU, rekao je Dejan Vuk Stanković, profesor Univerziteta u Beogradu, u izjavi za SETimes.

„To podrazumeva sprovođenje Briselskog sporazuma sa Kosovom i nastavak evropskih integracija, koji će sada zavisiti od kapaciteta srpske političke elite i društva u celini da se što efikasnije reformiše“, naveo je Stanković.

Pobeda stranke takođe pokazuje da su građani jasno stavili do znanja ko je dominantna politička snaga i ko je odgovoran za obavljeni rad, kaže on.

„Nova vlada će biti kompaktna, a ima i apsolutnu podršku stanovništva, što su pokazali izbori, tako da ima veću odgovornost da sprovede reformske zahvate“, rekao je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, u izjavi za SETimes.

Međutim, Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, rekao je za SETimes da izgledi Srbije ne zavise samo od nove vlade, nego i od događaja u svetu.

„Na evropske integracije Srbije presudan uticaj imaće spoljne okolnosti“, naveo je Simić. „Pre svega ono što se događa između EU i Rusije na Krimu. To može doneti izvestan podsticaj i suzbiti uticaj zamora širenjem EU, ali mi se čini da će ipak u krajnjoj liniji prevagnuti oprez evropskih birača, naročito u Nemačkoj i drugim zemljama, kada je u pitanju prijem Srbije.“

Šta nosi budućnost kada je u pitanju put Srbije ka EU? Recite nam ispod teksta šta mislite o tome.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Kandidatura Srbije,   Evropska Unija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.