Izbori u Grčkoj: Siriza opet pobedila, glavni suparnik čestitao

Izvor: Vesti-online.com, 20.Sep.2015, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbori u Grčkoj: Siriza opet pobedila, glavni suparnik čestitao

Grčka levičarska stranka Siriza bivšeg premijera Aleksisa Ciprasa, osvojila je 35,54 odsto glasova na parlamentarnim izborima, pokazali su večeras objavljeni rezultati na osnovu 50 odsto prebrojanih glasova. Grčko Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da je je konzervativna Nova demokratija osvojila 28,07 odsto glasova. Zlatna zora je na trećem mestu.

Agencija Rojters navodi da će Siriza imati 145 od ukupno 300 mesta u parlamentu, a Nova demokratija 75.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />Istaknuti neimenovani zvaničnik Sirize rekao je ranije da će Grčka u roku od tri dana dobiti novu vladu, prenela je grčka agencija ANA.

Odziv je bio 55,4 odsto, dok je na januarskim izborima bila 63,6 odsto.

Lider konzervativne Nove demokratije Vangelis Meimarakis priznao je večeras poraz na parlamentarnim izborima u Grčkoj i pozvao na formiranje vlade nacionalnog jedinstva.

- Izgleda da će izborni rezultati pokazati da je Siriza i njen lider Aleksis Cipras u vođstvu. Čestitam mu i pozivam ga na formiranje vlade nacionalnog jedinstva - rekao je Meimarakis novinarima u Atini.

Na birališta je, prema istim podacima, izašlo 54,4 odsto upisanih birača.

Grčka levičarska Siriza nastojaće da formira vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerom, izjavio je izvor iz Sirize nakon što su prvi rezultati ukazali na pobedu stranke bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa.

Nezavisni Grci bi mogli osvojiti 10 mesta, čime bi omogućili Sirizi tesnu većinu u parlamentu, prenosi Rojters.

AFP procenjuje da bi Siriza mogla osvojiti 149 poslaničkih mesta, i dalje nedovoljno za većinu, a Nezavisni Grci 13 mandata, što bi tim dvema strankama ponovo omogućilo da formiraju vladu.

* Cipras otvorio izbore, Siriza izjednačena sa konkurencijom

* Siriza i Nova demokratija ne žele u koaliciju

* Cipras: Borio sam se koliko sam mogao

* Bojkot: Varufakis ne želi da učestvuje na "tužnim izborima"
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cipras: Čekaju nas težak rad i borba

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2015

Grčka levičarska Siriza nastojaće da formira vladu sa Nezavisnim Grcima, svojim bivšim koalicionim partnerom, izjavio je izvor iz Sirize nakon što su prvi rezultati ukazali na pobedu stranke bivšeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa. veoma-slaba-izlaznost-na-izborima-u-grckoj..Bivši grčki premijer...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.