Gosti N1: Izborni sistem treba menjati, da izbori budu fer

Izvor: N1 televizija, 11.Okt.2018, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gosti N1: Izborni sistem treba menjati, da izbori budu fer

Opozicija u petak organizuje okrugli sto na kojem će se razgovarati o zahtevu za promenu izbornog sistema i mogućnostima za fer i demokratske izbore. Gosti N1 iz DSS i SDS kažu da imaju želju da se sistem promeni, ali nisu odgovorili na koji način konkretno će to biti moguće da se uradi.

"Zainteresovani smo da se izborni uslovi menjaju, mislimo da je inicijativa dobra i podržali smo je, jer nam je svima u interesu da neki naredni izbori ne budu pokradeni", izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je predsednik DSS-a Miloš Jovanović u Danu uživo.

Jovanović je izrazio nadu da će se na sutrašnjem skupu, na koji ga je kaže, pozvao Boško Obradović, izaći sa konkretnim rešenjima za to.

"Ima štošta da se popravi. U sadašnjem izbornim pravilima ima niz problematičnih rešenja i moramo da se osiguramo da svi izbori naredni budu održani na fer i demokratski način", rekao je Jovanović.

"Možda se, kaže, nećemo složiti oko toga kakav izborni sistem treba da bude, ali ako svi znamo da ovaj sadašnji ne valja, siguran sam da ćemo se nekako naći. Ja lično ću prihvatiti sve što je promena na bolje", kazao je Jovanović.

Nenad Konstantinović iz SDS-a kaže da je izborni sistem "nakaradan".

Na pitanje zašto sistem nije menjan u vreme kada je Boris Tadić bio predsednik Srbije, Konstantinović kaže da je i tada bilo inicijative za to, ali da SPS i JS, kao članice vladajuće koalicije, nisu htele da pristanu na promenu.

"Nismo mogli da imamo 126 poslanika u skupštini. Od 2012, od kada je na vlasti, novoj vladajućoj koaliciji ne pada na pamet da menjaju sistem", rekao je Konstantinović.

Vlast "kidnapovala državu"

Jovanović dodaje da im to ne pada na pamet, jer su "kidnapovali državu".

"Ovaj sistem je omogućio da jedan čovek i najjača stranka stave šapu na državu", kaže Jovanović.

Dobar rezultat na izborima je onda moguć zbog, kako navodi, klijentelizma i raznih ucena, od kojih najčešće ona sa zaposlenjima u javnim institucijama.

"Ne znam da li znate kako ljudi izlazi na izbore na lokalu", upitao je gost N1.

Sutrašnjem skupu će prisustvovati članovi svih stranaka opozicije, osim Srpske radikalne stranke, za koju Jovanović kaže i da se ne može zvati opozicijom.

Konstantinović kaže da će se govoriti o konkretnim stvarima.

"Nije tu ništa apstraktno, vrlo je realno. Neko mora da kontroliše vlast. Trenutno nemate nikakvu kontrolu, parlament nije u mogućnosti. Došli smo u situaciju da poslanici aplaudiraju predsedniku Srbije kad ulazi u Skupštinu umesto da ga kontrolišu", rekao je predstavnik SDS-a

Govoreći o nakaradnosti izbornog sistema, kaže da postoji više prevara.

"Birač recimo glasa za Aleksandara Vučića u opštini, u gradu, u mesnoj zajednici. Pa nije Vučić ni član opštine, ni mesne zajednice. I tu je ta prevara. Niko nije glasao za Marijana Rističevića lično...Nama treba sistem da građani znaju za koga glasaju", kaže Konstantinović.

Dodaje da je mana sistema i što čak 60 opština nema svog predstavnika u Skupštini Srbije.

O tome kako će delovati u tom smeru i kako će menjati sistem, gosti N1 kažu da će se o tome dogovarati.

Očekujem da će sutra biti konkretnih zaključaka...Ima načina, napustiti rad u skupštini, ili ne gostovati na RTS-u dok se ne ispune uslovi za fer zastupljenost, ima načina, rekao je Jovanović.

Konstantinović očekuje da se sutra čuju predlozi, što su prvi koraci, a da očekuje "formiranje radne grupe koja će izraditi predloge zakona koji će se ticati izbornih uslova, medija, poslanika".

"Pritiska mora da bude i kroz rad političkih partija i kroz proteste, to treba da bude predlog opozicije i prema EU", dodao je.

O ulasku u Savez za Srbiju - pregovaraju

Odgovarajući na pitanje da li će DSS ući u Savez za Srbiju, Jovanović kaže da ta odluka neće biti doneta na Glavnom odboru u subotu.

"Svaka saradnja koja se tiče izbornih uslova, zajednička saradnja je dobrodošla. Savez za Srbiju je ideja koja ima pluseva, jer se slažemo da ova vlast mora da ode, ali je nama važna i kosovska problematika...A onda imate i jedan veliki minus - 'A šta posle'. Imali smo u prošlosti neka okupljanja koja nisu bila svrsishodna", rekao je Jovanović.

Dodaje i da daju sebi "još malo vremena da promišljanja" dovedu do kraja.

Konstantinović je, odgovarajući na isto pitanje, rekao da pregovori njegove stranke i SZS i dalje traju.

"Pregovori su u toku, nema definitivne odluke. Postoji mogućnost da uđemo u Savez...Da li će preliti na tu stranu ili neće preliti, to ne mogu da vam kažem danas", rekao je Konstantinović.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo:

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.